Lengyel diák vitázott a legjobban – németül

He Yiyang, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója és Schoblocher Dávid, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának diákja képviselte az idén Magyarországot a „Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában” vitavetélkedő nemzetközi döntőhetében. Yiyang meggyőzőkészségének köszönhetően az elődöntőig, Dávid pedig a kvalifikációs fordulóig jutott el.

Joel Kojma (Lengyelország) az első helyezett.

A „Legyenek-e a kormányfők csak egyszer újraválaszthatóak?” kérdésről ma folytatott nemzetközi döntővitát a lengyel Joel Kojma (Evangélikus Líceum, Cieszyn) nyerte meg kiemelkedő teljesítményével.

A közép-, kelet- és délkelet-európai diákok számára szervezett nemzetközi vitavetélkedőn tizenkét ország: Bulgária, Cseh-, Észt-, Horvát- Lengyel-, Lettország, Litvánia, Magyar-, Oroszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna 24 legjobb vitázója vett részt.

A nemzetközi döntőt, mint az egész év csúcspontját eredetileg a cseh fővárosban, Prágában tartották volna meg, azonban a koronajárvány miatt az esemény online formában zajlott le.

A verseny döntőjében az a négy vitázó vett részt, aki a nemzetközi minősítő fordulókban és a nemzetközi elődöntőben a legmeggyőzőbben érvelt. A XV. nemzetközi döntő eredményei:

  1. Joel Kojma (Evangélikus Líceum, Cieszyn, PL)
  2. Šimon Bízek (Na Pražačce Gimnázium, Prága, CZ)
  3. Katerina Kostadinova (Simeon Radev Idegennyelvi Gimnázium, Pernik, BG)
  4. Cristian George Negrutiu (I. L. Caragiale Nemzeti Kollégium, Bukarest, RO)

He Yiyang (balra), a magyar országos győztes ezt gondolja a vitázásról: „A Vitázik az ifjúság kezdeményezésben az tetszik nekem különösen, hogy mindig megvizsgáljuk egy probléma mindkét oldalát, és kutatásokat végzünk a témában. Ez egy olyan képesség, amit a fiataloknak meg kellene tanulniuk, mivel ezt később a mindennapi életben gyakran hasznosítani tudják.”

Az országos döntő második helyezettje, Schoblocher Dávid (jobbra) pedig így vélekedik: „Az tetszik a Vitázik az ifjúságban, hogy képes oly módon megváltoztatni az embereket, hogy kritikusabb, mégis nyitottabb személyek legyenek.”

A XV. nemzetközi döntő Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnökének fővédnöksége alatt állt, aki beszédében köszöntötte az összes diákot. További köszöntőbeszédet mondott Claudia Roth, a Német Bundestag alelnöke és Rainer Pollack, a Goethe Intézet kereskedelmi igazgatója.

A döntővitát élőben közvetítették a projekt honlapján, a YouTube-on és a Facebookon. A Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában a Goethe Intézet, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának (ZfA) közös rendezvénye.