Lukasenka odaadó híveként Orbán enyhítheti a Minszk elleni szankciókat

A moszkvai Argumenti Nigyéli (A hét argumetumai) beszámol arról, hogy Magyarország feltehetően megrövidíti esetleg módosítja azt a névlistát, amely alapján uniós szankciókat vezetnek be belorusz személyek ellen – tekintve uniós utazásukat és külföldi bankszámláik befagyasztását.

A brit The Guardian is megírta, hogy Magyarország 26 másik tagállammal együtt beleegyezett ugyan a szankciók kivetésébe, ugyanakkor – mivel Orbán Viktort Lukasenka lobbistájaként tartják nyilván az unióban, nem kizárt, hogy a most összeállítás alatt lévő listát ugyancsak megnyirbálja majd Magyarország.

A Something Else zenei magazin – amely amerikai, angol és a világ számos tájáról gyűjtött be szerzőket, és amit a The New York Timestól kezdve a Jazz Timesig számos helyen idéznek – Leslie Mandoki új albumát, a Mandoki Soulmates-t (Mandoki Lelkitársai) mutatja be. Az album – noha külföldi zenészekkel készült – alcímében hirdeti: Hungarian Pictures – Magyar Képek. A kritika kiemeli a műfaji sokszínűséget – szól itt a funky, a blues, a jazz, brit jazzrock, ballada zongorán elmesélve, és Mandoky lánya, Júlia pedig a smooth jazz és a pop rock műfajában ad elő, énekel. A dalok szövege alapján úgy tűnik föl, Mandoki politizál – egyik dala a Fridays for future – mintha a Németországból indult klímavédelmi mozgalom indulója szeretne lenni, foglalkozik bolygónk égető gondjaival a szegénységtől kezdve – az erőszakig. Az album német kiadásban jelent meg. Ott már egyébként tavaly ősszel bemutatták. Magyar vonatkozása ott a legerősebb, ahol Bartókot és Kodályt, a tradicionális magyar népzenét idézi.

A Los Angeles-i Angelus katolikus kiadvány „A nap szentje” rovatban rövid cikkben ismerteti  – feltehetően az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz is időzítve – István király életét és a kereszténység felvételét Magyarországon. A vasárnap megjelent cikk közvetlen apropója Szent István augusztus 15-i halálának a napja 1038-ban.

Az Israel Defense – Izrael védelme portál David Cornstein magyarországi amerikai nagykövet szavait idézve számol be a magyar kormány eddigi legnagyobb, mintegy 300 000 millió forintos amerikai hadi felszerelés beszerzéséről, illetve az arra vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásáról. A cikk kontextusba helyezve ír arról, hogy ez is része annak a folyamatnak, amelynek során kelet-európai országok évek óta fokozatosan növelik katonai kiadásukat és korszerűsítik hadseregüket. Idézik Orbán Viktort, aki erre 2015-ben tett is ígéretet, és annak megfelelően szán egyre több pénzt a NATO kötelékén belül, ami 2024-re eléri majd a GDP 2%-át. A 2021-i költségvetés szerint 778 000 millió forintot tervezett be a katonai büdzsébe a magyar kormány. 

Az Euractiv beszámol a magyar ellenzék által aláírt szándéknyilatkozatról, amely szerint közösen indulnak Orbánnal szemben a 2022-i választásokon. A cikk úgy fogalmaz, hogy a hat ellenzéki párt a nacionalista Orbánt azzal vádolja, hogy Magyarországot önkényuralmi rendszerbe süllyeszti, eltávolítja az európai értékrendtől.

Az Orbán kreálta illiberalizmus miatt állandó összetűzésbe kerülünk az unióval. Ha az ellenzék képes lesz a szavazók felét megszólítani, akkor közös indulásukkal Orbán sebezhetővé válik.