Lux-filmdíj: éljen az európai mozi és a szólásszabadság!

Az „Isten létezik és Petrunijának hívják” című észak-macedón–belga–szlovén–horvát–francia koprodukció nyerte az Európai Parlament idei Lux-filmdíját – jelentette be ma David Sassoli elnök.

„Nem mindig egyszerű megbirkózni a mindennapos feladatainkkal anélkül, hogy bele ne vesznénk a parlamenti munka technikai részleteibe. De meg kell próbálnunk érzéseinket is megmutatni és új nyelveken megszólalni. A Lux-filmdíj nagyszerű segítség ehhez. Meg kell ragadnunk a lehetőséget, hogy a Lux-filmdíjra kiválogatott filmek témáiról: a bevándorlásról, az egészségügyi ellátáshoz való jogról, a feminizmusról és a politikai etikáról beszélgessünk. Izgalmas kihívás az éghajlati vészhelyzetről, a gyarmati múltról, vagy a társadalmi modellről filmek kapcsán beszélni, és ösztönöznünk kell az ilyen párbeszédet. Ez az egyetlen parlament a világon, amely filmdíjat ítél oda. Legyünk büszkék rá. Éljen a szólásszabadság, az európai mozi, a Lux-filmdíj!” – mondta a három döntősnek gratulálva Sassoli elnök.

Teona Strugar Mitevska rendező „Isten létezik és Petrunijának hívják” című filmje Észak-Macedónia, Belgium, Szlovénia, Horvátország és Franciaország koprodukciójában készült. A film egy fiatal, munkanélküli nő történetét beszéli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Győzelmével hirtelen a mindaddig férfiak számára nyitott vallásos hagyomány közepén találja magát. A film a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik rangos alkotása.

A 2019-ben a döntőbe jutó másik két film Mads Brügger „Cold Case Hammarskjöld” (Dánia, Norvégia, Svédország, Belgium) és Rodrigo Sorogoyen „A rendszer” (Spanyolország, Franciaország) című filmje.

A díjátadás után az Európai Parlament alelnöke, Dobrev Klára (S&D, Magyarország) és a kulturális bizottság elnöke, Sabine Verheyen (EPP, Németország) a három film rendezőjével és producereivel együtt 15,30 órától sajtótájékoztatót tart, amely élőben itt követhető.

A 2019-i Lux-filmdíjról és a filmek kiválasztásának folyamatáról itt olvashat többet.

Sassoli elnök díjátadó beszéde

Videófelvétel a díjátadásról

A 2019-i Lux-filmdíj honlapja