A független médiumokat tájékoztatni kell a közügyekről

Politikai véleményen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az előző pécsi önkormányzat és a tulajdonában lévő Pécsi Kommunikációs Központ Kft., amikor a helyi közügyekkel foglalkozó Pécsi Stop hírportált nem értesítette a sajtó számára nyilvános eseményekről – mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). A portált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte az eljárásban.

A TASZ – a Pécsi Stop képviseletében – az idén májusban fordult az EBH-hoz, mert a portál rendszeresen nem értesült az önkormányzat által szervezett sajtónyilvános eseményekről, vagy nem kapott azokra meghívót. Ezzel a hírversenyben hátrányba került az önkormányzat saját tulajdonában lévő, vagy annak politikájával feltétel nélkül azonosuló médiumokkal szemben: a helyi eseményekről megkésve, más médiaszolgáltatók szűrőjén keresztül tudott tudósítani, saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat nem tudott készíteni.

A hatóság három közérdekű és sajtónyilvános esemény kapcsán megállapította az egyenlő bánásmód sérelmét és nem fogadta el az önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő kommunikációs cég életszerűtlen magyarázatait. Egy útszakasz hivatalos átadása előtt például nem küldtek ki meghívókat a sajtó számára, miközben az önkormányzat tulajdonában lévő PécsMa hírportál, az önkormányzathoz lojális Bama.hu és a Pécs TV is jelen voltak, és az eseményről tudósítottak. Az önkormányzat és cége szerint ezek a  médiumok éppen arra jártak, amikor a város számára fontos eseményre sor került, így tudtak első kézből tudósítani. 

A hatóság az önkormányzat indokolását nem fogadta el és a jogsértés megállapításán túlmenően kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára. A viszonylag enyhe szankció kiszabásakor a hatóság figyelembe vette az önkormányzati választások eredményét, azt, hogy a választók Pécsett a jogsértésben nem érintett ellenzéknek szavaztak bizalmat. 

Az EBH indokolásában kiemelte, hogy az önkormányzat diszkriminációja nemcsak a kritikus médiumokat érinti, hanem hatással van a közvéleményre és befolyásolja a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is.

„A döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak” – jelentette ki Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

Engedtessék meg a felelős szerkesztőnek, hogy itt ragadja meg az alkalmat és újólag felhívja a győri városi önkormányzat sajtóval “foglalkozó” munkatársainak figyelmét: nem negligálhatják az újságírói megkereséseket, azaz kötelességük válaszolni a sajtótól érkező kérdésekre, továbbá az is, hogy (sokszori) kérésre végre tájékoztassák is a nyilvánosságra tartozó eseményekről. Szerkesztőségünk csaknem négy tucat esetben foglalkozott Győr városképével; nem egyszer kérte a helyi illetékesek tárgyilagos reagálását az írásokra, ám hiába. Íme:

  1. Kedves nyilvánosság (2018. 11.02.)
  2. Győr a dölyfnél többet érdemel(ne) (2019. 01.
  3. Kedves Nyilvánosság (2.) – Türelemmel várjuk a választ a győri városházától (2019. 04. 08.)
  4. Kedves Nyilvánosság (3.) – Semmitmondó válaszok a győri városházától (2019. 05. 11.)
  5. Győr többet érdemel(ne) – levélváltás A HIVATALLAL – a tanulság az olvasóra bízva (2019. 05. 21.)
  6. Győr többet érdemel(ne) – apró változások a kamalduli némaság ellenére (2019. 06. 06.)
  7. Nem tud az írni… – Nyílt levél Borkai polgármesternek (2019. 08. 29.)
  8. Címzett: a győri polgármester – lássa: a Nyilvánosság (2019. 09.21.)
  9. Győr, Tűz utca? – Borkai Úr, elfogadhatatlan!