Magyar PCR-vizsgálattal kimutathatók a koronavírus-változatok

A magyar járványügyi adatok utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a szakemberek szerint a koronavírus brit mutációjának hazai terjedése okozza. Elsőként a Neumann Labs vezetett be olyan PCR-vizsgálatot, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait.

A laboratórium által frissen elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét már a brit mutáns okozza, viszont dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak.

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezernél több tesztet végzett el, hatodában mutatott ki koronavírus-fertőzést.

Az utóbbi időben megjelent új koronavírus-variánsok világszerte újabb kihívások elé állítják a járvány elleni védekezést, hiszen Európában a minden eddiginél fertőzőképesebb brit mutáns okozza jelenleg a fertőzöttségi adatok romlását. A dél-afrikai változat csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

A Neumann Labs olyan új PCR-technológiát vezet be most, amelyik képes a különféle koronavírus-variánsok kimutatására. A diagnosztikai laboratórium frissen elvégzett koronavírus-vizsgálatai azt mutatják, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei okkal tulajdonítják a járványgörbe utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a brit mutánsnak, hiszen a cég által frissen elvégzett vizsgálatok fele már ezt a variánst mutatta ki a magyar fertőzötteknél.

Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője tudósítónknak elmondta: a koronavírus különféle mutációi kezdtek el terjedni világszerte, amelyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az orvosok, kutatók biztonsággal tudják: melyik vírusváltozat fertőzte meg a betegeket.

A Neumann Labs által kifejlesztett kombinált PCR-teszttel ez nagy biztonsággal kimutatható. A labor által vizsgált minták között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtak.