Magyar Telekom: frekvencia 2027-ig

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata alapján a Magyar Telekom 2100 MHz-es frekvenciasávban 2019. december 27-éig fennálló frekvenciahasználati jogosultságát 2027. június 27-ig meghosszabbították. A jogosultságot 2004-ben a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán nyerte el a T-Mobile Magyarország, a Magyar Telekom jogelődje.

A jogosultság hét és fél évvel történő meghosszabbítására a 2004-i pályázati kiírás ad lehetőséget. A Magyar Telekom azért élt a hosszabbítási lehetőséggel, mert a következő években is biztosítani kívánja ügyfelei számára a magas minőségű 3G szolgáltatást, melyre a 2100 MHz-es frekvenciasáv ad lehetőséget. Bár a társaság fejlesztéseinek középpontjában a szupergyors mobilinternet hozzáférés áll, a Telekom számára fontos, hogy azok az ügyfelei is jó és megbízható szolgáltatást kapjanak, akik még nem használnak 4G-re alkalmas készüléket. Emellett a meghosszabbítás megteremti a lehetőségét, hogy ebben a frekvenciasávban is megjelenhessenek majd a legkorszerűbb mobiltechnológiák.

A három, 5 MHz-es duplex frekvenciablokkra vonatkozó hosszabbítás egyszeri díja 11 milliárd forint, melyet a társaság 2019 első negyedévében köteles kifizetni. A frekvenciasáv hosszabbításának egyszeri díját, valamint a jövőbeni éves sávdíját további 4,2 milliárd forint összegben ez év végéig fizeti ki a Magyar Telekom.