Magyarország a magasból – a NatGeo-n

A National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot, mégpedig felülről! Lenyügőző légi felvételeket láthatunk a többi között a Hortobágyról, a budapesti háztetőkről, a Szigligeti várról, a Balatonról, a Bokodi-tóról és Szentkirályszabadjáról is. A magyarországi epizódot harminc országban vetítik.

A National Geographic Európa a magasból című sorozata kontinensünk gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből. A hatrészes sorozatban Francia-, Török-, Finn-, Svéd-, Görög- és Magyarország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg ritka és egyedi szemszögből.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a 21. századi Európa izgalmas portéját, miközben a múltba is visszatekintünk évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával, és számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember.

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan kivételes épületeket, tájakat választott be, amelyek az ország büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak. 

Az epizód bemutatja a Zsolnay építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket: a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és országszerte egyaránt. Ilyen kerámia borítja például

a budai Mátyás-templom tetejét,

a pesti Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László templomot, a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is, ami 1996 óta üresen áll, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország „szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A National Geographic csapatát lenyűgözte a Hortobágy, az Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó és a Balaton is, ezért ott is forgattak. Légi felvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarha-csorda legelészését. 

A hazánk kiemelkedően szép helyei közé tartozik a Vérteshez közeli Bokodi-tó, amit „lebegő falunak” is neveznek. A NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett, még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül, gyönyörű képek láthatók az ország termálfürdőiről, pompás kastélyairól, a pesti Városligetről és a soproni tévétoronyról is.

A satellite image of Szigliget Castle. (National Geographic)

Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhető az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a szigligeti vár.

Az Európa a magasból: Magyarország április 11-én este kilenc órától látható a National Geographic csatornán. A sorozat többi epizódja vasárnap esténként, ugyancsak 21 órától.