Magyarország, az EU mumusa, már nem számít normális jogállamnak

Idestova éppen egy éve annak, hogy Trump megpróbálta megdönteni az amerikai demokráciát, és éppen ő, a Biden előtti elnök a közelgő évfordulót találta alkalmasnak arra, hogy áldását adja Orbán Viktorra, akit pedig Európa nagy része fenyegetésnek tekint a jogállammal szemben – írja a Huffington Post . Emberi jogi aktivisták és a demokrácia hívei széles körben elítélték, hogy a magyar kormányfő megpróbálja kiterjeszteni uralmát az igazságszolgáltatásra, igyekszik elfojtani a szabad sajtót, olyan intézményeket támad, mint az egyetemek, megbélyegzi a migránsokat és a nemi kisebbségek tagjait.

A Human Rights Watch, a New York-i központú, nemzetközi, az emberi jogokkal kapcsolatos kutatásokat és érdekképviseletet folytató nem kormányzati szervezet emlékeztet arra, hogy a magyar vezetés jóformán lehetetlenné tette a menedék elnyerését, beleüti az orrát a független média dolgába, szűkíti a tudomány és a kutatás szabadságát, aláássa a nők és az LMBT-közösség jogait.

A Freedom House (a demokrácia, a politikai és emberi szabadságjogok állapotának kutatásával foglalkozó, 1941-ben alapított, amerikai központú, nonprofit, civil szervezet) szerint az Magyarország már csupán részben szabad, ami példátlan az unió soraiban. Olyan országokkal került ily módon egy kategóriába, mint Pakisztán (Orbán a jövő hónapban utazik oda sportügyeben!) és Albánia.

Az EU jelenleg milliárdokat tart vissza, hogy rávegye Orbánt politikája mérséklésére. Az viszont nem meglepetés, hogy Trump beállt mögé, mert már a majdnem 3 évvel ezelőtti találkozójukon is kettejük hasonlatosságát méltatta. Ruth Ben-Ghiat, a New York-i Egyetem történelemprofesszora, aki nemrégiben könyvet írt az erős emberekről, hozzáteszi, hogy a volt elnök ily módon egyúttal eléri, hogy továbbra is szerepeljen a hírekben és örömöt szerez a diktátor Putyinnak, akinek Orbán az üzletfele. Továbbá: újabb bizonyságát adja, hogy a Republikánus Párt a magyar választási autokráciát karolta fel modellként. Ez viszont egyáltalán nem jó hír az amerikai demokrácia számára – jegyezte meg.

Az azonban nem világos, hogy Trump miért éppen Orbánt biztosította teljes támogatásáról, illetve: milyen hatást gyakorol a gesztus a tavasszal esedékes magyar választásokra, hiszen a politikus elvesztette a többséget a Kongresszus mindkét házában. És az sem tudható, mi lesz a következménye a magyar politikában, ha Trump két év múlva netán újra hatalomra kerül. Az előző elnök irodája egyébként nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Trump ki akar-e állni más, szintén választásokra készülő autokraták mellett is.

Orbán Viktor az amerikai Köztársasági Párt kedvence – amikor a demokrácia meggyilkolásáról van szó, de nem az, akinek sokan gondolják – írja a Daily Beast. Az mindenesetre látszik, hogy a párt egy évvel a meghiúsult puccskísérlet után is lelkesen kitart a kisebbségi uralom mellett, ebben a tekintélyuralmi magyar miniszterelnök forgatókönyvét követi. Magyarország, az EU mumusa, már nem számít normális jogállamnak. Hibrid rendszernek minősül a Fidesz évtizedes uralkodása után, mert ez idő alatt Orbán és az övéi módszeresen leszalámizták a demokratikus intézményeket, valamint a polgári jogokat.

Ez a visszacsúszó demokrácia szolgál mintaként az amerikai jobboldalnak, amely a fehér keresztény kisebbség kezében akarja tartani a hatalmat. Egy európai kutatóintézet a jogállam helyzete alapján ugyanolyan minősítést adott az USA-nak, mint Magyarországnak. Trumphoz hasonlóan Orbán „csodálatos teljesítménye” is abban áll, hogy féktelen idegengyűlölettel, megszállott muzulmánellenességgel és antiszemita összeesküvés-elméletekkel szerez politikai támogatást, miközben azt magyarázza be keresztény szavazóbázisának, hogy a barna bőrű bevándorlók ki akarják szorítani őket az országból. Átíratta a 8. osztályosok történelemkönyvét, így a gyerekek most azt tanulják, hogy bajok származhatnak, ha különféle kultúrák élnek együtt, és hogy a menekültek veszélyesek. A magyar miniszterelnök is előszeretettel támaszkodik a zsidóellenességre. Sorost azzal vádolja, hogy globalista puccsot irányít az ország ellen. A vicc az egészben csak az, hogy Orbán – akárcsak Trump – elitista, aki részben a magyar származású üzletember pénzéből tanult Oxfordban. Viszont neki sikerült megtartania a hatalmat, immár 2010 óta.

Politikai nézetei fontosabbak a Carlson-féle konzervatívok számára, mint hogy meglássák, miként szűri össze a levet Kínával. A magyar etnonacionalista utópia azonban azzal jár, hogy repedezik a demokrácia. Az eltelt évtizedben tisztogatás ment végre az igazságszolgáltatásban, a távozók helyét a Fidesz hívei töltötték be. Sorozatosan támadások érték a liberális oktatási intézményeket, átírták a tankönyveket, megfojtották a sajtószabadságot, egyoldalúan módosították a választási törvényt, bőven áldoznak ugyanakkor a művészi és kulturális propagandára, civil szervezeteket számolnak fel, mivel azok veszélyt jelenthetnek a xenofób ideológiára, valamint uralomra. De mintha mindez nagyon is ismerős volna a republikánusok háza tájáról. A párt számára Orbán az „északi vezérlő csillag”. Az unió viszont a fejét fogja, hogy nem figyelt oda, amikor felemelkedett az idegengyűlölő és tekintélyelvű magyar vezető. Így a rezsim most már vírus módjára az egész földrészen veszélyezteti a liberális demokráciát.

Az amerikai intézmények tanulhatnak a kudarcból. Még van idejük. De a köztársaságiakat úgy kell venni, hogy azok félelmetes, autoriter kultuszt testesítenek meg, és nem normális politikai pártot alkotnak. És addig nem nyugodnak, amíg nem juttatják hatalomra a maguk Orbán Viktorját, de az nem megy egyik pillanatról a másikra. A demokratáknak és a lakosság többségének kevesebb, mint egy éve maradt, hogy felismerje a bajt és reagáljon rá. Mert ha nem, akkor megtanulhatják szeretni a gulyáslevest.

Szuperpopulisták paktuma –így minősíti a Der Spiegel kommentárja, hogy az előző amerikai elnök igen meleg szavakkal méltatja a jobboldali-populista Orbán Viktort, aki egy világszerte elterjedt politikai típus modelljének számít, és előnyben van Trumppal szemben. Persze nem minden nap fordul elő, hogy a Fehér Ház volt gazdája jókívánságaival küldi választási csatába egy 10 milliós ország vezetőjét. Sőt, valósággal áradozik róla. El kell ismerni, hogy Trumpnak ez eseten igaza van, mert a maga fajtáját emeli pajzsra, akinek jó esélye van arra, hogy megtartsa hatalmát a tavasszal. A jobboldali populizmus éllovasáról van szó, akit Lengyelországban ugyanúgy utánoznak, mint a Fülöp-szigeteken. Progagandája éppúgy sztárolja Le Pent, mint Salvinit. A demokráciát teljesen magára szabta, de úgy, hogy Trump azután csak vágyakozhat. Továbbá, hiába tesz hitet az illiberális demokrácia mellett, 12 évig az európai elit része maradt. Sikerének négy oszlopa van:

1. a nacionalizmus, amit a magyarság vélt ellenségeivel szemben vet be;

2. kőkemény hatalomgyakorlás, ami kiüresítette a demokráciát;

3. az szociáldemokrata elosztási politika;

4. az EU milliárdos támogatásai.

Első sikerét, jó 10 éve a nacionalizmusnak köszönhette. Később egyre inkább úgy tüntette fel magát, mint aki a külső veszély ellen védi az országot. Fő választási hazugsága az állítólagos Soros-terv. Védelmet ígér a szavazóknak a bevándorlók, az EU-bürokrácia, az LMBT-hatás ellen. És javára válik az osztogató szociálpolitika is. A cégeket állami megbízásokkal nyeri meg. Mindenfajta lázadás eleve meghiúsítására átrajzolta a választási körzeteket. A kulcsposztokat haverokra bízta. A Fideszben nincs belső vita, csak a vezér parancsa számít. Emellett ellenőrzése alatt tartja a sajtó javát.

Az Európai Néppárt jó 10 éven át tétlenül nézte az üzelmeit, ideértve, hogy Brüsszelben a dicséreteivel áltatta az uniót, odahaza viszont olyan szörnyetegként szapulta, amelyik túlkapást túlkapás után követ el.

De a Bizottság most már visszatartja a milliárdokat a koronaalapból. A magyar ellenzék rég felfogta az orbáni uralom lényegét és összeállt. Az alaptétel: Magyarország immár nem demokrácia.

Ez az év is mozgalmas lesz a demokrácia szempontjából, mert azt mindenhonnan támadások érik: mind jogállamokban, mind tekintélyuralmi rendszerekben – írja Michael Meyer-Resende, a Berlinben működő nemzetközi civil szervezet, a Democracy Reporting International ügyvezető igazgatója az EUobserverben.

Úgy látja, hogy sok helyen a választás valójában népszavazás lesz a demokráciáról, de jó esély van például Magyarországon, hogy hívei előretörjenek az elterpeszkedő autoriter erőkkel szemben. Hogy meglepetésre Márki-Zay lett az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az felborította a Fidesz kampánytaktikáját. Mert: ily módon nehezebb az ellenzéket a kulturkampf logikájával bekeríteni, olyan kérdésekre összpontosítva, mint a gender, a vallás, illetve nem egyszerű elterelni a figyelmet a párt leginkább sebezhető pontjáról, az önkényuralom által védelmezett korrupcióról.

Fel van adva a lecke az ellenzéknek is. A kormánypárt fél a vereségtől, ezért körbe bástyázta magát törvények és foglyul ejtett intézmények sűrű hálójával, így nem lehetséges a tisztességes választás. Ha azonban nem lehet biztosra venni a voksolás eredményét, óriási válság robbanhat ki az EU kellős közepén. De ha nyer is az egyesült hat párt, akkor is nagyon nehezen tudja csak megváltoztatni az irányvonalat, mivel a kulcspozíciók tele vannak a jelenlegi hatalom által kinevezett emberekkel, akiknek az a feladatuk, hogy meggátolják a többségi akarat végrehajtását.

A The Guardian vezércikke arra figyelmeztet, hogy bár már egy évvel vagyunk túl a Trump által felheccelt csőcselék támadásán, a veszély egyáltalán nem múlt el, sőt, mind nagyobb fenyegetés éri a demokráciát. A republikánusok egyre növelik a nyomást a szavazati jogok és alapvető intézmények ellen. Ezért a válasz igencsak sürgető. A lázadók egy részét már leültették, de idáig még senkit sem fogtak perbe azok közül, akik bátorították, illetve uszították őket.

Trump újra itt van, valóságos kultuszt alakított ki a pártjában maga körül. Szövetségeseivel együtt nagy terveket forral, azaz január 6. nem a vég, hanem a kezdet volt. Egyes szakértők már arról beszélnek, hogy Amerika magyar módra versengő tekintélyelvűségbe csúszik, tehát megmaradnak a választás díszletei, de a feltételeket úgy megfirkálják, hogy a demokraták nem tudnak nyerni. A lakosság nagy részének megszakadt a kapcsolata a politikai valósággal és eszményekkel. Azt hiszi, hogy két éve elcsalták a választást, és hogy az erőszak elfogadható reakció. „Alternatív tények” uralták el a közvéleményt. Már rég beálltak a sorba azok a köztársaságpártiak, akik január 6. után még igyekeztek megfékezni Trumpot. Azon vannak, hogy elhallgattassák az igazságot, közben sok-sok államban halad előre a választói jog korlátozása. A republikánusok átveszik a voksok összeszámlálásának jogát a független aktivistáktól. A jövőben több politikai erőszakra kell felkészülni, mert a republikánus elit segít azt legalizálni. Vértelenül is végbe mehet az amerikai demokrácia lebontása: csendesebb, kifinomultabb, cinikusabb formában, de ettől még pusztító lesz a folyamat.

Az Egyesült Államok újabb szankciókat hozott a boszniai szerbek vezetője ellen, mert úgy ítéli meg, hogy Dodik korrupt, nagy vagyont halmozott fel sikkasztásból és kenőpénzekből, saját üzletfeleinek juttat zsíros kormányzati megrendeléseket, továbbá szakadár törekvéseivel az egész térséget, illetve a daytoni békemegállapodást is veszélyezteti – jelentette az AP. A washingtoni pénzügyminisztérium döntése értelmében most befagyasztják Dodik tengerentúlon nyitott számláit, elidegenítési tilalmat rendelnek el ottani ingatlanaira. A politikus azonban azt állítja, hogy az intézkedés célt tévesztett, mert neki semmiféle üzleti érdekeltsége sincs Amerikában. Ezen felül, hogy a tengerentúli döntés csak még közelebb viszi a szerbeket igazi barátaikhoz, az oroszokhoz és a kínaiakhoz. Tagadta, hogy amit csinál, az háborúval fenyeget. Szerinte a Biden-kormányzat hatalmas hazugságokat terjeszt róla. A jelentés megjegyzi, hogy Dodik a Republika Srpska leválását szorgalmazza, Oroszország és Szerbia csendes támogatásával.

Ugyanakkor az ENSZ boszniai főmegbízottja azt közölte, hogy az amerikai bejelentés logikus válasz, miután a szerb kisebbség vezére egyáltalán nem felelős vezető módjára cselekszik, amit csinál az közveszélyes és csak rombol. Továbbá: egy sor kényelmetlen kérdésre még válaszolnia kell. Ide kapcsolódik, hogy az USA szintén korrupció gyanújával kitiltott a területéről két másik boszniai politikust.