Tartós csapda a ki nem fizetett tartozás

(Szerző: helyben.hu) A lejárt tartozás nemcsak szegénységbe sodorhatja az embert, hanem olyan magatartásra is sarkall, ami aztán tartósítja is ezt az állapotot. Az adósok nem vállalnak bejelentett munkát és nem nyitnak bankszámlát, hogy ne vonhassák belőle a tartozást – derül ki egy kutatásból.

A kormány tolja maga előtt az újból éleződő hitelválságot: karácsonykor jogszabállyal késő őszi mértéken fél évre rögzítette a felvett banki hitelek kamatait, miközben utóbbiak már többszörösükre emelkedtek. Ez azokat sodorja súlyos válságba, drámai körülmények közé, akiknek nincs három, öt, tíz évre, akár a teljes futamidőre rögzítve a kamata (a meglévő jelzálogszerződések mintegy harmada ilyen).

Egy ilyen pénzügyi cunami hatásai jól ismertek a 2010-es évekből. Társadalomkutatók a közeli múltban azonban azt vizsgálták mintegy félezer borsodi családban, hogy milyen következményekkel jár, amikor a nagy összegű tartozás már végrehajtói fázisba került. Röviden: a triviális egészségromlás mellett a büntetőkamatokkal megnövelt, reménytelen nagyságúvá duzzadt adósság miatt sokan arra rendezkedtek be, hogy bujkálnak a behajtás elől, nem vállalnak bejelentett munkát, nem nyitnak bankszámlát.

Azok közül, akiknek lejárt a tartozása, alig 13 százaléknak van bejelentett munkája; a többiek között 45 százaléknak. Az ilyen családok 18 százalékában fordul elő, hogy azért nem vállal legális munkát, jó ötödük pedig nem nyit bankszámlát, hogy ne tudják levonni a tartozást. Minden harmadik a folyamatos félelem, stressz miatt egészségének romlásáról számolt be. Az élet minden területén jól láthatóan rosszabb életminőség bontakozik ki: 63 százalék nem jár közösségbe (45 százalék a lejárt tartozással nem rendelkezőkből), 65 százalék gyakran fáradt (46 százalék), hattizedük gyakran ideges (36 százalék), majdnem minden második sokszor letört, reményvesztett (az adósság nélkülieknek csak bő ötöde), ezzel szemben csak harmaduk gyakran vidám, energikus (61 százalék a másik csoportban).

A korrekciós modellszámítások azt eredményezték, hogy a lejárt tartozás 14 százalékkal csökkenti a bejelentett munka esélyét, és kilenc százalékkal a bankszámlanyitásét.

A társadalmi közegbe nyújt betekintést, hogy a válaszok alapján a bejelentett munka hiánya és a hitel nem törlesztése a legkevésbé elítélt magatartás ebben a helyi közvéleményben. A legelutasítottabb az utcán veszekedés, ordibálás és a drogfogyasztás.