Magyarország klímabajnok lehetne, ha a szavakat tettek is követnék

A Greenpeace Magyarország Egyesület örömmel fogadta, hogy a közeli múltban elhangzott nyilatkozatok alapján a kormány foglalkozni kíván a környezetvédelem és a klímaválság kérdéseivel.

A környezetvédő szervezet most nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mihamarabbi érdemi intézkedéseket várva a kormánytól. [1] A Greenpeace szerint a tiszta energia támogatásával, az élővilágot megóvó intézkedések bevezetésével, a szennyező iparágak kivezetésével és a környezetvédelmi intézményrendszer helyreállításával valóban egy új korszak kezdődhetne hazánkban. 

„A magyar kormány napokban tett nyilatkozataiból úgy tűnik ki: a kormány végre felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy a lakossággal fizetteti meg a klímaváltozást. Itthon 2007 óta kérjük a mindenkori kormányt érdemi klímavédelmi intézkedések bevezetésére. Most azt várjuk a magyar miniszterelnöktől, ténylegesen álljon a klímavédelmi munka élére, és a szavakat tettek is kövessék. Egészségünk, biztonságunk és jövőnk a tét” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében számos területen mihamarabbi konkrét intézkedéseket vár a kormánytól. [1] A szélenergia újbóli alkalmazásának lehetővé tétele, az épületek energiahatékonyságának növelése, a szennyező járművek fokozatos kivezetése, az ökológiai mezőgazdálkodásból származó élelmiszerek áfa-csökkentése és a Mátrai Szénerőmű 2025-tel történő bezárása esetén a környezetvédő szervezet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit is mellékeli. Ezekből jól látszik: a magyar lakosság túlnyomó része támogatja ezeket a klímavédelmi intézkedéseket. [2] 

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy ígéretéhez híven ne terhelje aránytalanul az állampolgárokat a tiszta energiára, tiszta közlekedésre, valamint az élővilágnak védelmet biztosító rendszerekre való átállás költségeivel. A környezetvédő szervezet évek óta követeli a környezetvédelmi adóknak és a környezeti felelősségvállalás elvének, ezen belül is a szennyező fizet elvének bevezetését és következetes alkalmazását – ezekkel biztosítható lenne az igazságos átállás az élővilágot és az éghajlatot megóvó rendszerekre. 

A Greenpeace szerint a kormány klíma- és környezetvédelmi céljait hitelessé tenné, a célok megvalósítását pedig nagymértékben szolgálná továbbá, ha a kormány a 2010-ben bezárt Környezet- és Vízügyi Minisztérium pótlására önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot állítana föl, valamint helyreállítaná a természet- és környezetvédelmi hatósági rendszer önállóságát.


[1] A Greenpeace Magyarország nyílt levele Orbán Viktornak, Magyarország Miniszterelnökének https://hu.greenpeace.org/wp-content/uploads/2020/01/gphu_nyiltlevel_orbanviktor_20200115.pdf 

[2] https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/5952/a-magyar-lakossag-klimavedelmi-intezkedeseket-var-a-kormanytol-derul-ki-a-greenpeace-kozvelemeny-kutatasabol/