Nyomul a blockchain – ellophatatlan adatok, hamisíthatatlan áruk, biztonságos fizetés

QR-kódokkal védett tejtermékek, blokkláncban tárolt betegadatok, jelszó nélküli fizetés – mindennapi életünk egyre több területén használatos a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartást garantáló blockchain-technológia.

Az év újszerű terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőinek elemzéséből kiderül: a világgazdasági fórum forradalmi változást vár a blockchaintől, Kína pedig dollármilliárdokat fektet a technológiába.

Mindenekelőtt a napjainkban egyre többször emlegetett blockchainről: fizikailag elosztott, de logikailag egységes adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi úgy, hogy az egyes blokkok egymáshoz vannak láncolva különféle kriptográfiai algoritmusok segítségével. Az elosztott főkönyvi technológia egyik implementációjaként hamisíthatatlan folyamatvezérlést, biztonságos és hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít.

A nem nyereségérdekelt és nem kormányzati nemzetközi szervezet, a világgazdasági fórum (World Economic Forum) jelentése szerint 2020 a blockchain áttörésének éve lehet, ha a kormányok és jegybankok kellő figyelmet fordítanak a technológiára. A szervezet szerint a „hype”, a túlzó népszerűsítés, agresszív reklám, csinnadratta, felhajtás, helyett a „minőség” kerül előtérbe, például olyan fejlesztésekkel, mint a Facebook önálló kriptovalutája, a Libra. A világgazdasági fórum felhívja a figyelmet: a közszférában történő felhasználásban különösen nagy lehetőség rejlik – okos szerződésektől a biztonságos adattároláson át az e-ügyintézésig.

„Világszerte már napjainkra is számos területen hozott áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát szavatoló blockchain-technológia. A nagyközönség az idén az élet számos területén fog találkozni az újdonságokkal ” – hívja fel a figyelmet Szabolcsi András, a blockchain-platformot fejlesztő magyar vállalkozás, a BlockBen informatikai igazgatója. A magyar tulajdonú céget az év innovatív terméke díjjal jutalmazták a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig újszerű fizetési megoldása, a BlockBenPay bejutott a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Az egyik vezető nemzetközi tanácsadó cég, a Gartner nemrégiben készült kutatása szerint a dolgok internetével (IoT) foglalkozó ötszáz, amerikai technológiai cég háromnegyede már használja vagy tervezi használni a blockchaint. Kína vezető szerepet kíván betölteni a technológia hasznosításában. Hatalmas források állnak rendelkezésre: a Bank of China 2800 ezer dollár értékben támogatja majd a fintech cégeket.

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. Ezért biztonságos megoldás az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak.

A napi fogyasztási cikkek ágazatában máris forradalmi változást hozott a technológia: az IBM Food Trust (az átláthatóságot és nyomon követhetőséget szolgáló) platformját használva gondoskodik árui eredetvédelméről és az ellátási lánc biztonságáról a Walmart, a Nestlé és az Unilever. A legnagyobb francia lánc, a Carrefour is elkezdte QR-kódokkal ellátni néhány tejtermékét, így a vásárlók is nyomon követhetik az ekként már hamisíthatatlan áru útját a termelőtől egészen a kosarukig.

A második legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító, az Anthem páciensei adatainak védelmét szavatolja a blockchain-technológiával. Mintegy 40 millió ügyfél adatait tárolja a megmásíthatatlan rendszerben, és orvosai is csak ezen keresztül férhetnek hozzá az adatokhoz. Magyarországon pedig épp a napokban kezdte kínálni első, blockchain alapú biztosítását az Aegon.

A blockchain az online fizetési folyamatokban is alkalmazható, számlabefizetéstől az autópálya-matrica vásárlásáig. A blockchain alapú fizetés biztonságos és gyors, és várhatóan 2020 egyik nagy áttörése lesz” – mondta el tudósítónknak Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója. Cége is dolgozik egy ilyen megoldáson.

A BlockBenPay esetében például semmi másra nincs szükség a biztonságos online vagy offline fizetéshez, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra. Külön jelszó sem kell, hiszen a mobiltelefonokkal ma már a biometrikus azonosítással kombinált digitális aláírás és hitelesítés is megoldható.

Szabolcsi András informatikai igazgató kiemelte: a tény, hogy nincs szükség jelszóra, a kényelem mellett az eddiginél nagyobb biztonságot is szavatol – köszönhetően a biometrikus azonosításnak és hiteles digitálisaláírás-kezelésnek. A világon ugyanis már több mint 10 milliárd felhasználónevet és jelszót loptak el.

Ha például minden felületen ugyanazt a jelszót használjuk (ne tegyük!), biztonsági okokból hetente módosítani kellene – mert szinte garantált, hogy valahol, valamikor már ellopták.