Magyarországnak 147 millió SURE-euró

Az Európai Bizottság a mai napon 2,17 milliárd eurót folyósított három uniós tagállamnak – köztük Magyarországnak – a SURE, azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz részeként.

A ma folyósított összeg az eszköz forrásaiból nyújtott pénzügyi támogatás nyolcadik részlete. A mai kifizetések révén Magyarország 147 millió eurót, Lengyelország 1500 millió eurót, Portugália pedig 523 millió eurót kapott.

Ezek a SURE-hitelek segíteni fogják a három tagállamot abban, hogy a koronavírus-világjárványt követően meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzését célzó közkiadások hirtelen megugrásával. Konkrétabban szólva: ahhoz járulnak hozzá, hogy a három tagállam fedezni tudja a csökkentett munkaidős nemzeti foglalkoztatási rendszerek és a világjárványra válaszul meghozott egyéb hasonló – a többi között az önálló vállalkozók számára bevezetett – intézkedések finanszírozásához közvetlenül kapcsolódó költségeket.

A SURE-ban 19 uniós tagállam részesül összesen 94 400 millió euró összegű pénzügyi támogatásban, miután az erre vonatkozó bizottsági javaslatot jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa.

Uniós digitális covid-igazolvány: mentesség a kiskorúaknak

Az Európai Bizottság ma új szabályokat fogadott el az uniós digitális covid-igazolványról szóló rendelet alapján kiállított oltási igazolványokra vonatkozóan. Az új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok esetében alkalmazandó 270 napos elfogadási időszak alól.

Az oltási igazolványok elfogadására vonatkozó, egységesen 270 napban meghatározott időszakot mostantól csak a 18 éves és a 18 évnél idősebb emberek esetében kell alkalmazni.Az uniós digitális covid-igazolvánnyal kapcsolatos tudnivalókat közreadó bizottsági weboldal