Magyarországon egyre kevesebb a katolikus és mind több a muzulmán

Az „Isten keze” című filmből ismert Luisa Ranieri olasz filmszínésznő is csatlakozott a Budapesten saját filmjét forgató Johny Depphez, s tulajdonképpen ezzel kezdődött a munka – számol be a legfrissebb fejleményekről a Modi című film kapcsán a Variety hollywoodi magazin. A Modi név a híres Amedeo Modigliani szobrászból lett festőre utal, aki igencsak kicsapongó életet élt, ivott is, és gyakran eldorbézolta a pénzét, ételre sem futotta neki; fiatalon, 35 évesen halt meg.

A festőt szintén egy olasz, Riccardo Scamarcio alakítja. Al Pacino Maurice Gangnatot, a neves műgyűjtőt alakítja. Más nagy neveket is sorolhatunk, mint például Antonia Desplat, az Irishman-ből ismert Stephen Graham, Ryan McParland, Sally Phillips („Bridget Jones” trilógia). Luisa Renieri Modi egyik modelljét formázza, aki egy párizsi kávéház tulajdonosa is volt.

Johnny Deppnek ez a második önállló filmje, negyedszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy újra késztetést érezzen a rendezéshez. Első filmje a Brave (A bátor) – aminek főszerepére Marlon Brandót kérte fel – a 2. világháborúnak mindössze 48 óráját dolgozza fel, de a rendező szerint élete meghatározó, fordulóponttal fölérő pillanatait eleveníti fel. Néhány heti forgatás után Olaszországba költözik a stáb a film befejezéséig. Budapest tulajdonképpen most Párizsként jelenik majd meg a vásznon. 

Az elektromosautó-gyártás legfrissebb és legátfogóbb híreit közzé tevő nemzetközi portálon, az InsedeEVs-en jelent meg az Elon Musk és Novák Katalin Texasban lezajlott találkozójáról szóló híradás, aminek része kettejüknek a közösségi hálóra kitett beszámolója is. A jelen volt harmadik személy ezt egyelőre nem tehette meg, lévén Elon Musk kisfia, akit egyszerűen csak X-nek becéznek, és akit apja végig a hátán cipelt.

Miként ez a magyar beszámolókból már kiderült, Novák és Musk két témát vesézett ki: a magyar népesedéspolitikát és az ukrajnai háborút. A részletekről, sajna, az InsedeEVs-ből sem tudhattunk meg sokat, csupán annyit, egyetértés volt abban, hogy nemcsak azonnali, hanem fenntartható békére is szükség lenne.

A jelenlegi népszaporulat siralmas helyzetét pedig demográfiai jégkorszakként írta le a magyar államfő. Őt egyébként az ENSZ közgyűlési ülésszakára érkezett állam- és kormányfők után fogadta Elon Musk, Novák előtt már nála járt Benjamin Netanjahu izraeli és Sretta Thavisin thaiföldi kormányfő, valamint Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A cikk egyébként arra is kitér, hogy épp a magyar államfő asszony érkezésének napjára lett kész az új Musk-székhely bejárata, a roppant elegánsan, hozzá futurisztikus, árkádíves sétánya.  

Az ABC News utahi, helyi tv-csatornáján is csak most számoltak be a magyar államfő útjáról, amelyben viszont nem őt, hanem a Novákot fogadó utahi kormányzót szólaltatta meg a riporter. A jelentésben elhangzott: a családteremtés értékeit fogalmazta meg üzeneteként Novák Katalin, aki mostani beosztása előtt – közölte Spencer Cox kormányzó – családügyi miniszter volt. Azt is kiemelte a beszámoló, hogy nem hivatalos, hanem magánlátogatáson járt nála Novák Katalin, aki találkozott még Texas és Montana kormányzójával is, és előadást tartott egyetemistáknak. 

Mind több már a muzulmán Magyarországon, viszont egyre kevesebb katolikus – így vonta meg az elmúlt 20 év népességjellemzőire is választ adó magyar népszámlálás legfrissebb adataiból a mérleget a Evropejszkaja Pravda. 2001-ben még a lakosság többsége tartotta magát hívőnek, mára már csak annak nagyjából a fele, azaz nem 5,6, hanem csak 2,9 millió. A muzulmánok viszont a legutóbbi 3 ezres népszámlálási adathoz képest ötezerrel gyarapodtak, és ma 8000-en vannak. Nem hallgatta el a lap azt sem, hogy bár számos intézményt, iskolát hoztak létre a keresztény közösségek számának növeléséhez, ám ezek korántsem vezettek az áhított cél eléréséhez. 

Ami pedig az orbáni focipolitkát illeti: a Közép-Kelet Európával rendkívül magas színvonalon foglalkozó Balkan Insight ezúttal Magyarországról is ír, s megállapítja, hogy kétségkívül fejlődött valamicskét a magyar foci az elmúlt 10 évben, viszont a sztárok mind külföldi csapatokhoz igazoltak át.