Már a moziban is karácsony

Hű, ez nagyon jó volt! Pedig a Múlt karácsony úgy indult, ahogy a karácsonyozó, balfék lányos, elbarmolt karrieres filmek szoktak…

Szőke cica (Emilia Clarke, magyarosította Molnár Ilona) délszláv beütéssel, mindig nedves bugyival, keresi az életét, és boldog, ha éjszakára talál egy üres ágyat. Látszólag sokáig az ő ügyetlenkedése az esemény, a felnőtt néző már-már felszól a vászonra, hogy kislányom, embereld már meg magad, mert itt hagylak, aztán a horvát anyukáddal mehetsz vissza oda, ahonnan jöttél.

Kemény fenyegetés lenne ez, a film friss, már beszélnek benne a brexitről, a bevándorlók félnek a következményektől, a film forgatókönyvírói Trump, amerikai elnököt emlegetik, lelkük rajta, nekünk is van kormányfőnk, kár, hogy bennünket az alkotók nem vesznek a szájukra, csak a polákokat.

Igazából talán nincs is meghatározható fordulópontja a történetnek, de az addig álmos Londonba hirtelen élet költözik, kiderül, hogy a város házfalban, bőrszínben mennyire színes, és az emberek többsége normális, pedig ez nehezen meghatározható fogalom, a kisebbség pedig úgy hülye, rasszista, kirekesztő, ahogyan a plakátfogyasztó magyarok. Ráadásul, ha van is a filmnek vezérfonala, azt nehéz felvenni. Csak követni lehet, szerelem, dráma, nemi identitás, befogadás, elutasítás, szorongás, zene, és életkedv mind egyszerre van jelen, aztán jön egy csavar, a kritikus szakma szégyene lenne, ha valaki elárulná, én is csak annyit mondok, hogy zsebkendő nélkül nem szabad beülni a nézőtérre.

Ha valaki elmulasztaná a moziban megnézni a filmet, csak időt veszít, élményt aligha, feltételezhető, hogy a Múlt karácsony a következő másfél évtizedben ott lesz a televíziós csatornákon, a már unalomig ismételt Igazából szerelem (amikor Hugh Grant laza, és miniszterelnök) örökébe lép. A producerek nem sokat kockáztatnak, egyikük, az Oscar-díjas színésznő, Emma Thompson maga is szerepet vállal, a siker, a bevétel biztosnak látszik, a hazai közbeszédben pedig újra lehet emlegetni a rokonszenves hajléktalanokat, a dolgozó migránsokat, és a politikai szélkakasok is felemelhetik a fejüket, a Múlt karácsonyának fontos üzenete, hogy nemcsak nézetet, szívet is lehet cserélni…

Múlt karácsony: színes, szinkronizált angol romantikus vígjáték. Forgatókönyv Emma Thompson és Bryony Kimmings; operatőr John Schwartzman; zene Theodore Shapiro; producerek: Paul Feig, Jessie Henderson, David Livingstone, Emma Thompson; rendezte Paul Feig.Szereplők: Kate: Emilia Clarke/ Molnár Ilona; Tom: Henry Golding /Szatory Dávid); Adelia: Emma Thompson / Kovács Nóra; Mikulás: Michelle Yeoh / Kubik Anna.