Már megint Orbán

A brit Munkáspárt szerint „megvetésre méltóak” Boris Johnson egyik munkatársának Orbán Viktort dicsérő kijelentései – írja a londoni Financial Times.

Tim Montgomerie, aki a tavaly decemberi brit parlamenti választásig Boris Johnsonnak, a választást megnyerő konzervatív miniszterelnöknek a tanácsadója volt a társadalmi igazságosság kérdéseiben, december 17-én Budapesten, a Danube Institute nevű jobboldali elemző műhely rendezvényén – amelyen a néhány nappal korábban tartott választás kimenetelét értékelték – méltatta azt, hogy Magyarország „érdekesen gondolkodik” a „liberalizmus határairól”, és azt mondta: Boris Johnson „különleges kapcsolatot” akar kialakítani Orbán Viktor magyar kormányfővel, akivel közösek a nézeteik.

A budapesti rendezvényről a szervezők által készített – és az interneten megjelentetett – videófelvételt a BuzzFeed News észlelte és terjesztette el hírét. Azon Montgomerie, aki eredetileg újságíró volt, és tavaly szeptember óta dolgozik a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki kabinetirodán, azt állította, hogy Orbán ugyanazt a népbarát felfogást képviseli – a popular szót ebben a szövegösszefüggésben népbarátnak, és nem népszerűnek fordítanám –, tehát ugyanazt képviseli, mint Johnson, mint Donald Trump, vagy éppen Nigel Farage, a brexit párt vezetője.

A Financial Times itt megjegyzi, hogy Orbánt azért bírálják uniós vezetők, mert aláássa a bíróságok és a média helyzetét, továbbá „muszlim invázióról” beszél, a migrációt „mérgezőnek” nevezi, illetve az antiszemitizmus vádját is magára vonta.

Montgomerie szerint Magyarországon rengeteg érdekes dolog hangzik el a liberalizmus határait illetően. A Financial Times cikkében a következő idézet olvasható tőle: „Azt hiszem, ez még mindig összeegyeztethető a hagyományos konzervativizmussal, azt hiszem, még mindig az a párt vagyunk, amely hisz az egyénben, de ez az individuumfelfogásnak egy magasabb szintje. Ez arról szól, hogy az egyén prosperálását segítik a jó közszolgáltatások, segíti az erős család, az erős közösség, a nemzet, amely inkább tartja prioritásnak ezt az egyént, mint talán egy kivülről érkezett migránst”.

Montgomerie szerint Orbán és a Fidesz leszögezte, hogy a nemzet a fontos, és hogy a globalizáció gyakran fenyegetést jelent a nemzetre nézve. Úgy vélekedett, „nem kérdik elég gyakran, hogy miért szavaznak az emberek Borisra, Viktorra, Nigelre és Donaldra”.

Miután a volt miniszterelnöki tanácsadó Budapesten tett kijelentései ismertté váltak, ő maga elzárkózott az újabb nyilatkozattól. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azonban a Financial Times szerint hangsúlyozta, hogy Montgomerie a választás után nem tért vissza a különleges tanácsadói szerepkörbe. „Minden különleges tanácsadónak tartania kell magát egy bizonyos magatartási előíráshoz. A választás alatt valamennyien lemondanak tisztségükről, és Tim Montgomerie nem tért vissza a választások után” – fogalmazott a szóvivő. Boris Johnson csapata nem zárta ki annak az eshetőségét, hogy Montgomerie ismét ellásson valamilyen tanácsadói feladatkört, ám kijelentéseit az ellenzéki Labour elítélte – írja a Financial Times. Jon Trickett, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának kabinethivatali vezetője kijelentette: a tanácsadó szavai „megvetést érdemelnek”. Elfogadhatatlan a hízelgés az olyan kormánynak, amely antiszemita és iszlámgyűlölő retorikába süllyed, támadja a migránsokat és a menekülteket, aláássa az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét – tette hozzá.

A nemzetközi média részletesen foglalkozik az ARD német közszolgálati tévécsatorna azon dokumentumfilmjének az utóéletével, amelyben doppingcsalási és korrupciós vádakat vetett fel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel, illetve annak elnökével, a most 81 éves Aján Tamással szemben, aki 2000 óta tölti be ezt a posztot.

A dpa német és az AFP francia hírügynökség beszámol arról, hogy a Dopping-ellenes Világügynökség, a WADA a dokumentumfilm nyomán vizsgálatot indított Günter Younger német rendőrtiszt vezetésével. A dokumentumfim külön említi a thaiföldi szálat, amely a WADA számára – ahogy a tájékoztatásban olvasható – „újszerű és felettébb nyugtalanító”, ezért azt tisztázni igyekszik. Az ügynökség egyelőre minden további közléstől elzárkózik.

Az AP amerikai hírügynökség jelentette Lausanne-ból: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fel fogja szólítani a német tévécsatornát, hogy ossza meg vele bizonyítékait az állítólagos csalásokkal kapcsolatban.