Megszűnőben a sajtószabadság hazánkban

A tavalyi méréshez képest, 14 helyet zuhanva, Magyarország immár csupán a 87. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot figyelő sajtószabadság-listáján, és immár a „problémás országok” közé tartozik. A MÚOSZ szerint a szabad tájékozódás és tájékoztatás helyzetének drámai romlása a kormány felelőssége, a sajtószabadság helyreállítása pedig a kormányzattól elvben független hatóságok és intézmények sürgős feladata.

(Pápai Gábor karikatúrája.)

Nem csupán a szakértők, hanem a nézők/olvasók/hallgatók is pontosan tudják, mi a baj a magyar média működésével: a kormány elhallgattatja a kritikus hangokat, állami hirdetésekkel támogatja a politikáját kiszolgáló orgánumokat, a közmédia a kormánypárt kommunikációs céljait szolgálja. A Riporterek Határok Nélkül jelentése a kormánysajtó centralizálásáról és kézi vezérléséről, a kormányközeli oligarchák térhódításáról ír. Mindehhez friss tapasztalatként hozzátehetjük a legfrissebb, ugyancsak kormányérdekű sajtóbotrányokat: egy kormánykritikus közéleti szereplő – a jó ízlésnek, a sajtóetika szabályainak és az írott jognak is ellentmondó – megalázását az egyik állami pénzekből működő „hírportálon”, vagy a legolvasottabb hetilap plakátjainak jogsértő, szerződésszegő eltávolítását a közterületi hirdetőfelületekről. Mindez egy irányba mutat: a kormány igyekszik megakadályozni, hogy a tevékenységét bíráló médiatartalmak eljussanak a közönséghez, a saját politikai üzeneteit pedig minden eszközzel megpróbálja fölerősíteni, a sokszínű és pártatlan tájékozódást előíró alkotmányos és törvényi szabályokat is rendszeresen áthágva.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint a Riporterek Határok nélkül által közzétett látlelet reális, a magyar sajtószabadságot az elmúlt években valóban súlyos sérülések érték. A tájékozódás és a tájékoztatás szabadságának megvédése és helyreállítása ugyanakkor elsősorban az erre felhatalmazott magyar hatóságok és intézmények – a médiahatóság, a versenyhivatal, az ombudsman, az alkotmánybíróság – feladata lenne. A MÚOSZ ezért felhívja az érintetteket alkotmányos kötelezettségeik ellátására, a sajtószabadság érvényesítésére – azokban az esetekben is, amikor ezért a kormány érdekeivel szemben kell fellépniük.