Matild-palota: kora nyáron nyílik Budapest új luxusszállodája

Az osztrák származású, jó ideje hollywoodi Wolfgang Puck, a világ egyik kiemelkedően tekintélyes fine dining séfje (a konyha királya!) már gyermekkorában elkezdett főzni édesanyja oldalán, aki séfként dolgozott. (A nyitó képen: a palotakettős az Erzsébet-híd előterében, a főváros pesti oldalán, a 20. század első éveiben.)

Anyai ösztönzésre tizennégy évesen állt szakácstanulónak, majd Franciaország legnevesebb éttermeiben helyezkedett el, beleértve a párizsi Maxim’s-t, a monacói Hotel de Paris-t és a provence-i 3 Michelin-csillagos L’Oustau de Baumanière-t. Huszonévesen elhagyta Európát, és az Egyesült Államokba költözött.

Wolfgang Puck, a gasztroforradalmár (forrás: www.gleachercenter.com)
Wolfgang Puck neve egyet jelent a legszínvonalasabb éttermi vendéglátás és a minden szempontból legmagasabb szintű konyhaművészet fogalmával. Nagy öröm számomra, hogy a séfet új budapesti otthonában üdvözölhetem. Élvonalbeli gasztronómiai koncepciójának, stílusának és a teljes működtetésre kiterjedő aktív részvételének köszönhetően biztosak vagyunk abban, hogy a Matild Palotában létrehozza Budapest új gasztronómiai központját” – jelentette ki Emre Pasli, a pesti Matild-palota igazgatója.

A hamarosan megnyíló Matild-palota ikerépülete a már luxusszállodaként működő Klotildnak. (Azt, hogy miért Matild a neve, arra állítólag a történészek sem tudják a pontos választ.) Az 1800-as évek végén a főváros legértékesebb telkeit az uralkodócsalád szerezte meg: a két, központi helyen fekvőt Klotild Mária főhercegné, József Károly főherceg felesége, a harmadikat maga a király, Ferenc József.

A tulajdonos fényűző épületeket szeretett volna látni a telkein. Így a főhercegné felkérte a nagykörúti New York-palota tervezőit, a Korb Flóris–Giergl Kálmán párost (ők Hauszmann Alajos irodájában szereztek már nevet) a tervek elkészítésére. Korb és Giergl angol barokk stílusú ikerpalotái az épülő Erzsébet-hídra nyitottak impozáns kaput. Először a déli palota építéséhez kezdtek hozzá, majd egy kis idő múlva az északihoz.

A paloták 1899–1902 között épültek meg, akkor ultramodernnek számítottak: a fölszinti és a félemeleti rész érdekessége, hogy vasszerkezeteit faragott kővel burkolták be. Ezeken a szinteken üzlethelységeket adtak bérbe. Az első emeleten egyesületek és társaságok számára alakítottak ki termeket, tekintélyes belmagassággal. A második és harmadik emeleten bérlakások kaptak helyet.

A lakásokat Zsolnay-cserépkályhák fűtötték, és itt működött Budapest első liftje. Az üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A saroktornyok 48 méter magasak és csúcsukat József Károly főherceg koronájának felnagyított másai díszítik.

A Matild Palota, a pesti belváros társasági életének új központja a nyár elején nyílik meg. Az épületben kap helyet a Spago by Wolfgang Puck, amely modern dizájnnal, lenyűgöző előcsarnokkal és a Duna utcára nyíló óriási terasszal várja majd a vendégeit. A Spago ötvözi a világhírű séf kaliforniai konyhaművészetét, a tehetséges hazai séfek tudását és a magyar konyhaművészeti hagyományokat.

Az épületben majd az ősszel megnyíló Matild Café & Cabaret Európa egyik ikonikus történelmi kávéházának, az eredetileg 1901-ben alapított Belvárosi Kávéháznak az újragondolása, amely egykoron Budapest legkedveltebb társasági helyszíne volt.

A csaknem százhúsz esztendővel ezelőtt megnyitott kávéház most korhű pompájában születik újjá, hogy a klasszikus szecessziós café-k kulturális örökségét megőrizve kínáljon maradandó élményeket. Wolfgang Puck különleges kávékkal, süteményekkel, pékárukkal és ételekkel szolgál majd.

A The Duchess rejtett italbárjából páratlan kilátás nyílik az Erzsébet-hídra, a Dunára és a Gellért-hegyre. Az italbárt Klotild Mária főhercegné ihlette, akinek megbízásából kiegészítették anno a palotát egy rejtett tetőrésszel, amely a Decadent-mozgalom találkahelyéül szolgált. A sikkes bárhoz egy titkos bejáraton keresztül vezet az út: privát liftek röpítenek a magasba, ahol a vendégeket a csillogás, a gasztronómia, a koktélok és a válogatott zenék misztikus világa fogadja.