Boldog szőlő, boldog borász

Ma kiderült: a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertese Koch Csaba. Az idén is jó 250-en szavaztak borhoz értő szakemberek, termelők, kereskedők, sommelier-k, séfek, végül a Magyar Borakadémia választotta ki a legtöbb voksot kapott borászok közül a győztest, „az év bortermelőjét”.

Koch Csabán kívül kiemelkedően sokan szavaztak Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), valamint Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék) borászra.

Ezúttal tehát nem borok versenyeztek: a Magyar Borakadémia által gondozott az év bortermelője Magyarországon” cím egy szakember éveken át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, a hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Hatodik alkalommal az idén választották be Koch Csabát a jelöltek közé. Családja 10 nemzedék óta művel szőlőt a hajós-bajai borvidéken. Csaba pályáját a nagyapja jelölte ki: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott az unokájának. A fiatalember pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

 A Koch-borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a hajós-bajai borvidéken, a szakmai sikereknek néhány éve már a villányi borvidék is helyszíne, ezt a tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven ismert pincészetének eredményei bizonyítják. Borai rendszeresen kiválóan szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi versenyeken. A közeli múlt legnagyobb sikere a VinAgora nemzetközi borverseny idei Champion-díja. A borász a fehér-, a rozé- és a vörösborok készítése mellett otthon van a jégborok szakmai fortélyaiban is. Három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével.

Koch Csaba tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Borakadémiának, vezeti a hajós-bajai borvidéket, és persze sikeres üzletember.
Különösen fontosnak tartja a megjelenést külföldi piacokon, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeli jövőben bővíteni szeretné a bioborászatát – főleg rezisztens szőlőfajtákkal. 

   A borosgazda szívesen mutogatja ültetvényét vendégeinek, hogy lássák, milyen a „boldog szőlő”. Ezt ez alkalommal nem láthattuk a Budai Kreatív Házban rendezett díjátadón, de azt igen, milyen a boldog borász.