Nemzetközi színvonalú sztrók-kezelés – együttműködés a gyógyulásért

Sok ezer beteg gyógyulását segítheti, élhet (bajához képest) teljesebb életet, kaphatja vissza akár az egészségét majd annak az együttműködési megállapodásnak köszönhetően, amelyet ma írt alá az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a daganatos betegek és a mozgássérültek legnagyobb betegszervezeteivel, a Magyar Rákellenes Ligával és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével.

„A 21. század egészségügye sokkal többre képes, mint 20–30 évvel ezelőtt lehetséges volt. Óriási mértékben bővült a gyógyítható betegségek köre, és látványosan a lehetőség a súlyos betegségek túlélésére. Ám az is igaz, hogy a betegek még sosem álltak ilyen távol a modern egészségügytől, mint most. Feladatunk, partner betegszervezeteinkkel együtt, hogy az egészségügyi ellátás és a betegek közötti területet áthidaljuk, és betegeink elégedettségét érezhetően, közösen növeljük – hangsúlyozta az eseményen újságírók előtt dr. Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója.

Még magasabb szinten koncentrál a betegek valós igényeire az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) – derül ki abból az együttműködési megállapodásból, amelyet az országos intézet és a kórházi felügyelő tanácsában részt vevő két érdekvédelmi szervezet írt alá ma délelőtt az intézet zuglói, Amerikai úti központjában.

„Bizonyos fejlettségi szint felett nyilvánvaló, hogy a betegek elégedettségének javítása nem valósítható meg a beteg-érdekvédelmi szervezetekkel együttműködés nélkül. Tőlük pontos válaszokat kapunk a kérdésre, hogy melyek a betegek valós igényei, és milyen, viszonylag egyszerű lépésekkel tehetjük még jobbá szolgáltatásunkat” – jelentette ki az aláírást megelőző előadásában dr. Óváry Csaba, hozzátéve – „Országos intézetként meghatározó szerepet játszunk az országos egészségügyi programokban, amelyek az ellátás egészét átfogják. Az egészségtudatos magatartást ösztönző tájékoztatásban és bizonyos egészségügyi ismeretek hatékony kommunikációjában a jól működő, hagyományosan jó betegkapcsolatokkal és széles társadalmi támogatottsággal bíró szervezetek lehetnek igazán segítségünkre.”

Érdekes információkat kaptunk a sztrók által sújtott betegek gyógyulási esélyének a növekedéséről a korszerű kezeléseknek, a trombektómiának (= agyi érelzáródás esetén egyik lehetőség a combverőéren keresztül az agyi erekbe vezetett mikrokatéteres beavatkozás, amelyet az agyi artériába fecskendezett vérrögoldó anyag alkalmazásával végeznek, vagy az agyi artériát elzáró vérrög speciális eszközzel való „kihúzásával”, illetve kombinálásukkal) köszönhetően az elmúlt esztendőkben. Az endovakszuális (éren belüli / érben végzett) ellátás, az elzáródott erek megnyitása nélkül az agy számottevő része lebénult volna. A cél, hogy a betegek minél nagyobb hányada önállóan tudja ellátni magát 90 nap után. Az új módszerekre a szakembereket is meg kellett tanítani. Evégett a kellő előképzettséggel rendelkező ideggyógyászok részére ösztöndíjat alapítottak és továbbképzéseket tartottak másfél-kétéves képzéssel. Országosan mintegy 30 szakember gyógyítja a betegeket. Tavaly novemberben az Amerikai úton hatan vehették át a diplomájukat. A képzés mestere dr. Szikora István főorvos, az intervenciós neuro-radiológiai osztály vezetője.

A legtöbb trombektómiai beavatkozás az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben történik. A nemzetközi színvonalú kezelések 2015-ben kezdődtek, abban az évben 63 beteget kezeltek az intézetben, tavaly már beteget 355 gyógyítottak, országosan 870 embert kezeltek.

A rehabilitáció után a sztróktól sújtott személyek annyira fölépülnek, hogy már el tudják látni magukat. Mechanikus trombektómiát, azaz: amikor az erek megtisztítását egy végtagon át katéteren keresztül bevezetve végeznek csak a budapesti, Amerikai úti intézetben és a megyeszékhelyeken alkalmaznak.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) olyan szervezetekkel kereste az együttműködést, amelyeknek széles a társadalmi támogatottságuk, és az intézet jelenlegi profiljához illeszkednek. A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége sokat segíthet minden neurológiai és idegsebészeti ellátásra szoruló beteg rehabilitációjában, a Magyar Rákellenes Liga pedig az Intézet neuro-onkológiai profiljában nyújthat érdemi szakmai támogatást.

Az OKII a két érdekvédelmi szervezettel együtt elkötelezett a betegbiztonság közös erősítésében, a betegutak egyszerűsítésében és fejlesztésében, közös tájékoztató kampányok szervezésében és közös ismeretterjesztő anyagok összeállításában.

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöksége azért döntött az együttműködés aláírása mellett, mert a mozgássérültek legnagyobb érdekvédelmi szervezeteként elkötelezett minden fejlesztés támogatása mellett. A hazai és nemzetközi jogszabályok életbe léptetésével hazánk elkötelezett abban, hogy az élet minden területén feltárja és megszüntesse a mozgássérültek társadalmi integrációjának akadályait – hangoztatta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.