A 10–12 évesek jó kétötöde mindössze hetente néhány alkalommal, hatoda csak hetente egyszer, jó negyedük pedig még ennél is ritkábban fogyaszt magas kalciumtartalmú tejtermékeket, például joghurtot.
A Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által, 860 gyermek megkérdezésével készített országos felmérés rávilágított arra is, hogy a gyermekek tejtermék-fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja: naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, háromnegyedük pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos.
A nemzetközi és a hazai táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Ezzel szemben hazánkban a tényleges napi fogyasztás ennek az ajánlásnak kevesebb, mint a fele. A rendszeres tejtermékfogyasztás gyermekkorban különösen fontos, hiszen a kellő mennyiségű kalcium bevitele a csonttömeg kialakulását segítheti – például napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat az elegendő mennyiségű kalciumbevitelhez.
Csakhogy a 10–12 évesek hetede eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, kétötöde csak hetente 1-2 alkalommal, hatoda mindössze hetente egyszer, jó negyede pedig még ennél is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurt-készítményeket.
A felmérés rávilágított arra is, hogy habár a gyerekek tudatában vannak a tejtermékek kedvező élettani hatásainak, mégsem ismerik kellőképpen őket; sokan nem tudják, hogy melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze negyede tudta, hogy a kefir, ugyanennyi azt, hogy a túró, és alig több mint ötöde, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.
„A gyerekek fogékonyak az egészséggel kapcsolatos tudnivalókra, ezért fontos, hogy minél fiatalabb korban helyes ismeretekhez jussanak az egészséges életmódról, és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
A felméréséből az is kiderül, hogy a gyerekek legnagyobb része naponta háromszor, négyszer étkezik. A megkérdezettek háromnegyede reggelizik, kis híján valamennyi megfelelően ebédel, 93 százalékuk pedig rendszeresen vacsorázik is. A főétkezések között a gyermekek háromötöde tízóraizik és minden második gyermek uzsonnázik is.
A megkérdezett gyermekek 56%-a azért fogyaszt tejet és tejtermékeket, mert finomak, kétötödük már azért, mert egészségesnek tartja őket, minden huszonötödik pedig a szülő közvetlen hatására eszik ilyeneket.