Megalakult az Európai Szolidaritási Testület – fiatalokat várnak önkéntes és fizetett munkára

Európai fiatalok mostantól uniós szolidaritási programokban vállalhatnak önkéntes vagy fizetett munkát, miután a Parlament ma megszavazta az Európai Szolidaritási Testület létrehozását. A Jean-Claude Juncker bizottsági elnök 2016-i évértékelő beszédében beharangozott kezdeményezés 2016 decemberében vált hivatalossá; a programnak mostanra lett meg a jogi háttere.

A programban oktatással, egészségvédelemmel, környezetvédelemmel, katasztrófák megelőzésével, élelmiszerek és egyéb áruk biztosításával, bevándorlók és menedékkérők fogadásával és integrációjával kapcsolatos, szolidaritáson alapuló kezdeményezésekre jelentkezhetnek a fiatalok.

A 2018–20 közötti időszakban összesen 375,6 millió euróból gazdálkodik a program, amelynek 90 százalékát önkéntes projektekre, a többit a program munkavállalási részére különítették el. Az Európai Bizottság a 2021–27 közötti költségvetési időszakra 1260 millió eurós költségvetést javasol a program számára.

A program fiatalok előtt áll nyitva, akik a regisztrált szervezetek által működtetett projektekre jelentkezhetnek. Az önkéntes munkát, gyakornoki állást vagy munkahelyet kereső, illetve meghirdető jelentkezők és szervezetek egy magyar nyelven is elérhető, interaktív webportálon találkozhatnak össze.

A kezdeményezés 2016-i bejelentése óta már legalább 70 ezren jelentkeztek és csaknem hétezren foglalkoznak már társadalmi befogadással, bevándorlók integrációjával, helyi közösségek támogatásával, kulturális örökséggel vagy oktatással kapcsolatos munkákkal (az Európai Bizottság adatai, 2018. június).

A képviselők döntése értelmében a program olyan fiatalok számára is elérhető lesz, akiknek egyébként kevesebb lehetőség áll rendelkezésükre: a fogyatékkal, vagy elzárt vagy peremre szorult közösségekben élők,  a tanulási vagy egészségügyi problémákkal küzdők számára az Európai Bizottság és a tagállamok egyénre szabott tájékoztatókkal és lehetőségekkel készülnek.

A fiatalok 17 éves koruktól kezdve jelentkezhetnek, de az önkénteskedésük vagy munkavállalásuk kezdetekor már be kell tölteniük a 18. életévüket. A jelentkezőket 30 éves korig várják.

A képviselők egyértelmű válaszvonalat húztak az önkéntes munka és a munkavállalás között annak biztosítására, hogy a résztvevő szervezetek véletlenül sem tekinthessék a fiatalokat ingyenes munkaerőnek. Az önkéntes munka időtartama legfeljebb 12 hónap lehet, a gyakornoki posztok pedig kettőtől hat hónapig tarthatnak. A Parlament a legalább három hónapos munkaszerződést is kötelezővé tette.

A résztvevő szervezeteknek minősítést kell szerezniük, amely bizonyítja, hogy magas színvonalú önkéntes tevékenységre biztosítanak lehetőséget. A minősített szervezeteket rendszeresen ellenőrzik, maga a minősítés visszavonható, és a minősített szervezetek nem jutnak automatikusan forráshoz.

 „Az Európai Szolidaritási Testület széles spektrumot felölelő önkéntes programot kínál a fiatalok számára. A program erősíti a szolidaritást Európán belül, újfajta fejlődési utat kínál a fiatalok számára, és segítséget nyújt az Unión belüli és kívüli közösségek számára. Örülök, hogy megtettük ezt a lépést, és nem csak a fiatalok érdekében, hanem a népek és régiók közötti szolidaritás erősítése miatt is” – fogalmazott Helga Trüpel (Zöldek, Németország).

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2018.9.11.)

A vita felvételről (2018.9.10.)

Az eljárás lépései

Az Európai Szolidaritási Testület honlapja (Európai Bizottság)

Az EP kutatószolgálat háttéranyaga