Megállapodás nélküli brexit

Mivel továbbra is fennáll annak kockázata, hogy az Egyesült Királyság március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, az Európai Bizottság bővíti az uniós vállalkozásoknak szóló tájékoztatási tevékenységét a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos teendőkről a vámügyek és a közvetett adók (így pl. az áfa) területén. Megállapodás nélküli brexit esetén az Egyesült Királyságból érkező vagy oda induló árukat „harmadik országból” származó importnak, illetve „harmadik országba” irányuló exportnak kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy esetükben vámalakiságokat kell alkalmazni és vámellenőrzéseket kell lefolytatni. A behozatalra vámot, hozzáadottérték-adót (azaz Magyarországon áfát) és jövedéki adót vetnek majd ki, az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mentesülni fog az áfa alól.
A ma megkezdett tájékoztatási kampány azt hivatott segíteni, hogy azok a vállalkozások, amelyek március 30. után továbbra is kereskedni kívánnak az Egyesült Királysággal, tudják, mit kell tenniük, hogy az átmenet a lehető legzavartalanabb legyen a számukra. A brexitre felkészülés elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az uniós vállalkozások működésében ne legyenek súlyos fennakadások.
 
A kampány célja a tudatosság erősítése az uniós vállalkozói közösség, különösen a kkv-k körében. Ahhoz, hogy felkészüljenek a megállapodás nélküli brexitre és továbbra is kereskedhessenek az Egyesült Királysággal, a kis- és középvállalkozásoknak fel  kell mérniük, rendelkeznek-e a vámeljárások és -szabályok, pl. a „preferenciális származási szabályok” kezeléséhez szükséges technikai és emberi kapacitással. Mérlegelniük kell továbbá különféle vámengedélyek és regisztrációk beszerzését avégett, hogy megkönnyítsék kereskedelmi tevékenységüket, ha az Egyesült Királyság az ellátási láncuk részét képezi. Ezenfelül ajánlott, hogy felvegyék a kapcsolatot a nemzeti vámhatóságokkal annak megállapítása céljából, milyen további lépéseket tehetnek a felkészülés érdekében.
 
A Bizottság ma számos tájékoztató anyagot bocsátott a vállalkozások rendelkezésére, egyebek között egy vámügyi útmutatót, valamint egy egyszerű, 5 lépésből álló ellenőrző listát, amely áttekintést nyújt az elvégzendő lépésekről. A kampány anyaga az EU valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre áll.