Megér egy MOKKÁT: megnyílt a könyvtárak.hu

Robotokat is megtanulhat programozni a könyvtárban, a helytörténeti gyűjteményben kutakodva pedig saját üknagyapja életébe is bepillanthat.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének gondozásában weboldal nyílt meg, amely a lakosság – azaz valamennyiünk – számára értékes, folyamatosan frissülő információkat gyűjt össze és tesz közzé az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

A magyar könyvtárakba évente 1,8 millió új dokumentum – nyomtatott- és digitális könyv, újság, térkép, zene, film, fotó, hangoskönyv – érkezik. Az idősek, kismamák, betegek részére az ország 1000 könyvtárából házhoz viszik a könyveket, hazánk könyvtáraiban pedig egy év alatt 115 ezer rendezvényt tartottak. Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó, azonban mind ez ideig nem volt olyan weboldal, amelyik egyetlen helyen mutatta be a legnagyobb hazai intézményi hálózat szolgáltatásait. Ez az internet-portál készült el most és vált használhatóvá a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia részeként. A Könyvtári Intézet azzal a céllal hozta létre, hogy egyetlen közös hozzáférési ponton kínálja a könyvtárak változatos szolgáltatásait. A portál „Tudás. Élmény. Kapcsolat.” jelszava is utal a könyvtári rendszer sokszínű szolgáltatásaira: tudáspont, élménypont, kapcsolatpont. Könyvtárak – pont neked!

A portálon úgy kereshetünk a könyvtárak között, ahogyan az a 21. században elvárható, vagyis láthatjuk a hozzánk legközelebbi könyvtárak adatait és szolgáltatásait, és egyben egy helyen megtalálhatók az ország számtalan pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok is. A weboldalon igénybe vehető az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatás, aminek a  segítségével a látogatók közvetlenül keresést indíthatnak a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, ahonnan megtudható, hogy a keresett könyv melyik könyvtárban található.

Ezenkívül a könyvtárak.hu új felületet kínál a már évek óta nagy tömegeket megmozgató Veszíts el egy könyvet! játéknak, ugyanis a népszerű közösségi játékot új köntösbe bújtatta, és modern elemekkel gazdagította.

Az oldal az aktuális információkon túl az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos merítésű, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését.