Megjelent az óriás Pesti Napló

Először jelent meg kerek évszázadot átívelő megyei lap az Arcanum Digitális Tudománytár kínálatában: a Fejér vármegye hivatalos lapja – Fejér megyei közlöny.

Vele, és még egy sor újsággal együtt az Arcanum, Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisának (ADT) szövegállománya, elképesztően gazdag tudománytár-szolgáltatása 661 364 oldallal bővült. Ma már 27 817 294 oldal érhető el a www.arcanum.hu/hu portálon.

Új tartalomként kínálja az Arcanum a többi között Fejér vármegye hivatalos lapját – a Fejér megyei közlönyt, a Magyar Tudományos Akadémia elnökeinek, főtitkárainak munkáit, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Évkönyvét, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem tanrendjét. – A főoldalon a „Frissen feltöltött” feliratra kattintva a többi cím is megtekinthető.

A Pesti Napló nagyon nagy méretű 1892 előtti évfolyamainak jó része is elérhető – tájékoztatta szerkesztőségünket Biszak Bogáta, a cég sajtófőnöke –, hozzátéve, hogy a hiányzó évfolyamokat folyamatosan feldolgozzák.

Bővült a határon túli lapok kínálata is, miáltal már olvasható az Előre (Romániai Magyar Szó), a Kárpáti Igaz Szó, a Magyar Műhely, a Nemere, a Ruszinszkói – Kárpáti Magyar Hírlap, 1920-1944, a Székelyföld, az Új Symposion. (Az adatbázis itt található.)

Azért, hogy az Arcanum megkönnyítse a kutatást, az összetett keresésnél a Feltöltés dátuma szűkítőben lehetőség van csak az új tartalmakban keresni. Ha az előfizető elmenti a kereséseit, frissítéskor, új találat esetén a cég értesítést küld neki. 

Újdonság továbbá, hogy a Facebookon ADT-használók néven létrehozta az Arcanum azt a csoportot, ahol az előfizetők kérdezhetnek, megjelentethetik azokat a kutatásaikat, amelyekhez a szolgáltatást használták.

Mindemellett jó tudni, hogy bárki ingyen használhatja az Arcanum Kézikönyvtár és Hungaricana oldalt.