Vízbe akarta fojtani a rendőrt a karanténszegő

(Alicantei tudósítás) Fürdőzőket, idősávon kívüli futókat, illetve utcán bulizó fiatalokat büntettek meg a spanyol rendőrök hétvégén. Ibizán eldurvult egy intézkedés: az egyik rendbontó a tengerbe lökte az őt igazoltató járőrt és fojtogatni kezdte. Barcelonában egy futó fellökte az őt megállító rendőr motorját, majd beleharapott a férfiba. (A nyitó kép forrása: Cope)

Agresszív fürdőzőket tartóztatott le az ibizai rendőrség hétvégén. A két járőr a Playa de Talamanca-n igazoltatott egy férfit és két nőt, aki a tengerparton napozott, fürdött, megszegve a szükségállapot előírásait. A szabályszegők kötekedtek a rendőrökkel, majd amikor az egyikük rendre akarta utasítani őket, rátámadtak. Először csak dulakodtak egymással, majd a férfi ráugrott a rendőrre, belökte a tengerbe és elkezdte fojtogatni. Kollégája próbálta meg leszedni róla a támadót.

Végül mindhármójukat letartóztatták. A málagai Torremolinosban, illetve Málaga központjában is fürdőzőket igazoltattak az egyenruhások. A provincia központjában egy férfi és egy nő úszkált a tengerben, a parton pedig egy kiskorú várta őket a homokban ücsörögve. A hatóság emberei tájékoztatták őket arról, hogy a karanténfeloldásnak ebben a szakaszában még nem engedélyezett a fürdőzés, a tengerparton lehet ugyan sétálni, de az úszás és a napozás tilos. Elkérték az irataikat, melyből az is kiderült, hogy több mint 1 kilométerre vannak az otthonuktól, megsértve ezzel még egy szabályt, ezért elkezdték kitölteni a nevükre a büntetőcédulát.

Miután megkapták a papírt, a férfi úgy fogalmazott “Ha már úgyis megbüntettél, akkor visszamegyek a vízbe fürödni”. A nő közben agresszívvé vált, szemtanúk beszámolói szerint lökdösni kezdte a rendőrt, ezért őt bilincsben vitték el.

A katalán Mossos rendőrei egy futót állítottak meg Barcelonában, aki a sportolók idősávján kívül eső időszakban futott. Miután a járőrök utolérték, a nő fellökte a robogójukat, majd beleharapott az egyik rendőrbe. Végül a földre kellett teperniük.

Madrid különböző városrészeiben csoportokba verődött fiatalokat büntetett a hatóság. Mindannyian kisebb “utcabált” tartottak, megünnepelve, hogy május 2-tól kimehettek a szabadba. Ám azt elfelejtették, hogy a karanténfeloldás első szakasza 1 óra sétát engedélyez, nem pedig fiesztát.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kijárási tilalom feloldásának első napjaiban összesen 36 762 büntetést kellett kiszabniuk az ország hatóságainak, illetve 235 embert tartóztattak le különféle szabályszegések miatt.