Megkeseríti a gazdálkodók életét a szélsőséges időjárás

A globális átlagnál is nagyobb hőmérséklet-emelkedés, a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása és a növekvő kiszámíthatatlanság miatt a hazai mezőgazdaságnak egyre sokasodó növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülnie – hangzott el ma Agroinform.hu agrometeorológiai konferenciáján.

Bár az emelkedő tavaszi hőmérséklet miatt elnyúlik a vegetációs időszak, ami különösen a hosszú tenyészidejű növények számára lehet kedvező, a vegetációs időszak korábbi kezdete ugyanakkor a növekvő változékonysággal párosulva paradox módon növekvő fagykockázatnak teszi ki a mezőgazdaságot. Az idén is fagykárokkal és aszályos időjárással küszködött a mezőgazdaság, és a jövőben is számolnunk kell hasonló tavaszi jelenségekkel.

Vadász Vilmos agrometeorológus előadásából kiderült, hogy a hőmérsékleti értékek egész évre jellemző általános emelkedése mellett a kártevők áttelelését segítő enyhe telek, a tavaszi gabonák vetését akadályozó csökkenő tavaszi csapadékátlagok, és az időben és helyben szélsőségesen koncentrált csapadékmennyiségek okozzák a mezőgazdaság számára a legnagyobb meteorológiai kihívásokat.

Lepres Luca kertészmérnök, az Agroinform.hu szakújságírója a növekvő növényvédelmi kihívások közül kiemelte, hogy az évszakok egyre inkább eltolódnak és összemosódnak, ezért a termesztés régi szabályait az eddiginél sokkal rugalmasabban kell kezelni. A változékonyság miatt a mezőgazdasági tevékenységek nehezen tervezhetővé és szervezhetővé váltak, emiatt azokkal fokozottan igazodni kell a meteorológiai és növényvédelmi előrejelzésekhez.

A szélsőségessé váló időjárás ugyanakkor megköveteli a talajművelés átalakítását, az ellenállóbb fajták nemesítését és a különféle növénykondicionálók alkalmazását.

Az igazi télies időjárás elmaradása miatt egyrészt a kártevők nagyobb tömege telel át, másrészt állandóvá válik sok invazív faj jelenléte, ezért új, célzott védekezési technológiák alkalmazására is szükség van.

Papp Gabriella (Országos Meteorológiai Szolgálat) az agrometeorológiai szolgáltatások bemutatásakor kiemelte: a meteorológiai információk széles körű, hatékony felhasználását egyértelműen segíti az ez évtől megvalósuló nyílt meteorológiai adatpolitika. Már működik a meteorológiai adatok, információk hatékony felhasználását lehetővé tevő, széles körű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú meteorológiai információt tartalmazó portál. Emellett az OMSZ weboldalán a met.hu-n található hiteles meteorológiai mérési adatok, agrárium specifikus előrejelzések és helyzetjelentések is segítik a gazdák mindennapi termelő tevékenységét.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésén résztvevők is a kiszámíthatatlanná vált időjárás kihívásaira helyezték a hangsúlyt. Általános törekvés az öntözés, a víztakarékos, nedvesség-visszatartó technológiák alkalmazása, és a korábbiaktól eltérő vetési módokkal történő kísérletezés. Arra is van már példa, hogy az eddiginél jobb termésátlag elérése végett egyes tavaszi vetésű kultúrnövényeket már az őszi időszakban elvetnek.