Megkezdődött a zsarnokság uralma

A CEU igazából azért teszi át a székhelyét Bécsbe, mert elüldözték Budapestről. Erre mutat rá a német Die Zeit című lapnak írt vendégkommentárjában az egyetem rektorhelyettese. (A lapszemle elsőként itt jelent meg.)

Liviu Matei úgy érzékelteti a helyzetet, hogy Magyarország egyszerre él át világos, ám brutális időszakot, az elnyomás egyre nagyobb lesz. Ezzel a hatalom átlépett egy határt, miután az utóbbi 8 évben szűkítette a demokratikus szabadságjogokat, ám most már a nyílt önkény van napirenden. Még senkit sem csuktak börtönbe, de ezrével űznek el embereket az országból, miután csak ott találnak menedéket. Megkezdődött a zsarnokság uralma. Orbán Viktor lépésről lépésre építette fel a rezsimet, amely Kisgömböc módjára egyik jogot falja fel a másik után. 

A sajtóban jóformán már pont ugyanaz a helyzet, mint a szocializmus idején: a híreket központilag szabják meg. A bíróságokat is a rendszer alá rendelték, bár amilyen cinikus az egész szisztéma, arra azért ügyeltek, hogy legalább a látszat valamennyire demokratikus legyen.

De a törvények egy részét szó szerint orosz eredetiből vették át. 

A leigázást sehol sem lehet jobban érezni, mint a tudományban. Orbán módszeresen célba vette a tanszabadságot és gyakorlatilag felszámolta azt. Ennek ékes példája a Lex CEU. Az Európai Bíróság még nem hozott döntést az ügyben, a magyar Alkotmánybíróság pedig vonakodik állást foglalni, a kormány viszont jogi úton lehetetlenné tette az iskola működését. De az MTA sem ússza meg. A mesében a Kisgömböc úgy végezte, hogy egy ifjú belülről felvágta a hasát, így az áldozatok valamennyien kiszabadultak. De ez természetesen csupán kitaláció.