Meglátták: beszakadhat a tető és romos az udvar

Legutóbb két hónappal ezelőtt (és még hányszor annak előtte!) közölt az Infovilág hosszabb, fényképes beszámolót a győri Váci utcáról, azaz a Baross útról. Ezt írtuk: Első pillantásra akár még szépnek is mondhatnánk a győri Baross Gábor út (a névadó bronzszobra mintegy ötven méterre innen áll) 28. számú épület. Még jó, hogy látszerészbolt működik a ház utcai frontján. Feltehetően elkészítették azok szemüvegét, akik eddig nem látták meg az épület szörnyű állapotát…

Gondosan tatarozott homlokzat, igaz, az éjjel-nappal nyitva álló kapu (átjáróházról van szó!) már jócskán megkopott. Megérdemelné, hogy néhány ügyes kőműves rendbe és méltóvá tegye a környezethez.

Lapunk fotoriporterének képe azt is mutatja, hogy bár étterem működik a kapu bal oldalán, az úttestre kirakott asztaloknál esznek is, ám néhány méterrel jobbra hatalmas kukák bűzölögnek a harminc-egynéhány fokos kánikulában. Jó étvágyat!

Menjünk csak be az épület udvarára! Aztán mindjárt fakadjunk sírva. Mert ez az udvar a „Fenn az ernyő, nincsen kas” jellegzetes példája. Azért, hogy a Baross úton sétálók meg ne szólják a 28. számú épület gazdáját/gazdáit, az utcai homlokzatot (a kép is bizonyítja) rendbe tették, a kapualj azonban már sejteti az átjáróház udvari homlokzatának mérhetetlen elhanyagoltságát és elképesztően silány, rossz állapotát. Az ám, a házat lakják, benne működik az udvarról megközelíthető éttermi konyha, és feltehetően a látszerész-üzletnek is van ki-bejárata az udvar felől:

Most viszont egy reménykeltő fényképet kaptunk egy győri olvasónktól azzal a megjegyzéssel, hogy végre talán rendbe teszik a látszólag elfogadható küllemű házat. Miként a felvételről látszik, az épület tetőjét igyekeznek megerősíteni, nehogy beszakadjon. Utána, remélhetőleg, az udvari fronton folytatják a felújítást, mert – miként a képeken látszik – elképesztő állapotban van. És ebben a végtelenségig lelakott földszinti traktusban konyha meg étterem működik a járókelők nagy örömére. Persze, ha bekukkantanának az udvarra, elmenne az étvágyuk.

Várjuk a fejleményeket.