Megnyílt a 40. magyar sajtófotó-kiállítás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) fotóriporterek szakosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében ma délelőtt Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Fotóriporteri Életműdíjas fotóriporter megnyitotta a 40. Magyar Sajtófotó-pályázat díjnyertes képeiből rendezett 40. Magyar Sajtófotó-kiállítást. A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjast, a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit a megnyitón köszöntötték a Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel. (A nyitó kép  Móricz-Sabján Simon „Második élet” című sorozatából: ápoló fogja egy 93 éves beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek belgyógyászati osztályán, a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban 2021. április 7-én.)

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Orszáőgos Szövetségének elnöke és Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság).

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet című képriportjával érdemelte ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért

Bődey János (Telex.hu): “Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra” című munkájával nyerte el.

A pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ fotóriporterek szakosztálya meghirdetett egy tervezői díjat és egy könyvpályázatot is.

Molnár István-díj a legjobb képhasználatért – egy szabadon választott megjelent vagy tervezési fázisban lévő, fotósorozatot bemutató layout:

a díj nyertese Heltai Ákos tipográfus. A díj felajánlója és 10 esztendeje támogatója: Michael Gervers és Marc Gervers.

Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb fotóalbumáért, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar vagy Magyarországon élő külföldi szerző(k) fényképezte. A zsűri a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe vette.

A díj nyertese: FORTEPAN MASTERS – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet; ötletgazda és művészeti vezető Barakonyi Szabolcs, kreatív koncepció Salát Zalán Péter, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla.

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelent meg Az év fotói album, ami már harmincadik éve kisérője a Magyar Sajtófotó-pályázatnak és -kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható; rajtuk kívül a szerkesztő, Bánkuti András válogatást közöl a múlt esztendő eseményeit leginkább jellemző, pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Nemzeti Múzeumban, a Capa Központban és még néhány könyvesboltban megvásárolható.

A 40. Magyar Sajtófotó-pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba benevezett képek száma összesen: 5810.

A zsűri tagjai voltak:

Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó-főszerkesztője;

Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa;

Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa;

Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, aki harminc éve a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője;

Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével, Szlukovényi Tamás elnök Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre.

A helyezések mellett különdíjakról is döntött a zsűri. A kategóriák, a díjazottak névsora és minden pályamű itt megtekinthető, letölthető.

A MÚOSZ Fotóriporterek-szakosztály elnöksége úgy gondolta, a 40. Magyar Sajtófotó-kiállítás jó alkalom a visszapillantásra, így az idén kiállítást rendezett „Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból” címmel a budapesti Capa-központban. A kiállítás május 29-ig látogatható. Ez alkalomból fotóalbum is megjelent 40 év fotói címmel, amelyben Hajdú Éva bevezető tanulmánya után Bánkuti Andrásnak, a kiállítás kurátorának a válogatása tekinthető meg a múlt négy évtized sajtófotó-pályázataira benyújtott képekből.