A sajtófotó jubileumi napjai – Aranykamera-díj a legjobb magyar fotósoknak

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel kiállítás nyílik április 20-án este 6 órakor a Capa-központban (Budapest, VI., Nagymező utca 8.). Az idén elérkeztünk a 40. Magyar Sajtófotó-kiállításhoz – közölte szerkesztőségünkkel Bánkuti András  Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ fotóriporterek-szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, a Magyar Fotográfusok Háza egyik alapítója. (A nyitó képről: egy kocka Lex Mihály „A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában” című sorozatából, amellyel első díjat nyert társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton.)

Az 1981-ben pályázatra beadott fotókból megrendezett tárlat – bár voltak előtte rendszertelenül kiállítások a pályaművekből – megkapta az egyes számot rendezőjétől, Szalay Zoltántól, aki a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, szervezője és rendezője maradt a kiállításoknak. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) fotóriporterek-szakosztályának elnöksége úgy gondolta, az idei, 40. évforduló kiváló alkalom a visszapillantásra, így ez alkalommal a hagyományos, éves Magyar Sajtófotó-kiállítás mellett ezzel a negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat. A Capa-központ partnere és támogatója a vállalkozásnak. A kiállítás kurátora és rendezője: Bánkuti András.

Április 20-án, a kiállítás megnyitóján adja át Kőrösi Orsolya, a Capa-központ vezetője a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíjat az idei kitüntetettnek. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond: László Ágnes, Szalay Zoltán özvegye, a Magyar Sajtófotó Kiállítás és Pályázat korábbi kommunikációs vezetője, Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus és Szarka Klára fotómuzeológus.

A kiállítást megnyitja: Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus.

Az idén először jutalmazza az 1896-ban alapított MÚOSZ Fotóriporterek-szakosztálya – a MÚOSZ Aranytoll-életműdíjához hasonlóan – a sajtóban dolgozó fotósok teljesítményét, életművét egy arany kamera jelvénnyel. A kiállítás a fotók mellett külön tárlókban mutatja be a múlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket, és a fotóriporteri munka néhány kellékét. Semmi sem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, megváltozott a politikai berendezkedés, más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága.

A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek bizonyítják, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg az az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal. Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők.

A válogatás, mint minden válogatás szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg. A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevéssé ismertekig, az idős generációtól a fiatalokig. A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó-pályázatok egyikére valamikor beadott.

Természetesen a 40. Magyar Sajtófotó-kiállítást is megrendezik az idén. A jövő héten, 2022. április 26-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból a 40. Magyar Sajtófotó-pályázat díjazott képeinek a tárlata. Ennek az ünnepélyes megnyitóján hozzák nyilvánosságra MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyert fotográfusok nevét. A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjon kívül a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is akkor köszöntik a Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel a rendezők.