Otthagyta az igazgatói állását, inkább biciklis futár lett

A kétgyerekes Balázs a családjával Budapest egyik legjobb részén él, dolgozott az ENSZ-nél, aztán pénzügyi vezető lett egy civil szervezetnél. Mindezek ellenére nem volt boldog, úgy érezte, valami hiányzik az életéből. A róla készült filmről is beszélget a Klubdélelőtt című műsorában Kun Zsuzsa, a rádió kiváló riportere és szerkesztője.

Kun Zsuzsa műsorvezető e heti vendégei és témái: Hodosán Róza soha nem akart politikus lenni. Darvason született egy 12 gyermekes szegény családban, édesapja földműves, állattenyésztő, édesanyja napszámos, majd konyhai főzőnő volt. Róza szociológusnak tanult, amikor kapcsolatba került a demokratikus ellenzékkel, ami azzal járt, hogy minden lépését besúgók kísérték. A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) egyik alapítója, nyolc éven át országgyűlési képviselő volt. 1998 óta politikai szerepet nem vállalt, az SZDSZ tagja maradt 2009. július 13-ig.

Zalán Tibor költő, író, drámaíró, dramaturg az 50. Tokaji Írótáborban az irodalmi közélet jelenlegi állapotára hívta fel a figyelmet. „Én azt gondolom, nem dolgunk a magunk visszafelé magyarázása. Nem a mi dolgunk, hogy most azt bizonyítsuk, hogy a 80-as években ellenállók voltunk vagy sem, hogy a felmenőink itt voltak vagy ott voltak, így neveltek minket vagy úgy. Magánügyként határoltam el magamat ettől Tokajban is. Inkább az lenne a dolgunk, hogy arról beszéljünk, most hogyan élünk és látunk – ahhoz képest –, és például a fiataloknak milyen a helyzete a mi akkori helyzetünkhöz képest. Vagy, hogy most is mennyire reménytelen, illetve valóban az-e?”

Monspart Sarolta, a Nemzet sportolója, tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot tavaly áprilisában ment el. Most novemberben, a születésnapján a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség első alkalommal adta át a Monspart Sarolta-díj a tájfutásért elismeréseket. Vendégünk a férje, Feledy Péter újságíró, tévériporter.

Budapest, 2020. május 14. A nemzet sportolójává áprilisban választott Monspart Sarolta világbajnok tájfutó budapesti otthonában 2020. május 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Havas Judit irodalomtörténészt, előadóművészt születésnapján köszöntjük, de az ünneplés mellett szó lesz Szabó Magdáról, aki tizenöt évvel ezelőtt, 2007. november 19-én halt meg és Judit öt évvel ezelőtt csinált egy verses hangoskönyvet: Ágaskodj újra, ész címmel, bemutatta Az ajtó monodrámát angol felirattal New Yorkban, San Franciscóban.

Hatházi Fanni rendező Majdnem jó című dokumentumfilmje Bartakovics Balázsról szól. Hogy ki ő? Menedzser diplomával a zsebében az ENSZ-nél kezdte pályafutását, majd egy neves magyar civilszervezet pénzügyi igazgatója lett. Francia barátnője szintén az ENSZ munkatársa, két közös gyermekük van, Budapest egyik legjobb részén élnek.

Mindezek ellenére Balázs nem boldog, úgy érzi, valami hiányzik az életéből. Mindent megpróbált, hogy elterelje a figyelmét arról, hogy ami másoknak álom, az neki teher. Két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy gyökeresen változtat az életén: otthagyta a pénzügyi igazgatói állását, és egyszerű biciklis futár lett. Vendégünk a rendező és a film szereplője.