Megnyílt a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Ma délután az artisták érkezésével elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkusz születésének 250. évfordulóját ünneplő, jubileumi, 2018. év nyitóeseménye.

Vörös szőnyegen vonultak be a világ legjobb artistái a Fővárosi Nagycirkuszba. A rendezvény sajtófala előtt fényképek és interjúk is készültek a cirkuszfesztivál résztvevőivel, akik ezen a héten a zsűri és a közönség előtt mutatják be tudásukat. Az érkező artistákat külön műsorral köszöntötték a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumának növendékei.

Délután megnyitották a „250 év cirkusz – 250 méter cirkuszművészet” kiállítást. A tárlat 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-i első lépésektől egészen 2018-ig. Bemutatták a Vojtkó Ferenc rendezte 52 perces filmet Czeisler „Tihany” Ferenc életutjáról. E páratlanul kiváló férfiúnak köszönhető, hogy a magyar cirkuszművészetet szerte a világon kiemelkedő minőségűként ismerik.

Az esti órákban az „Egyenes labirintus” című kortárs cirkuszi előadást tekinthették meg az érdeklődők a MACIVA Művésztelepen, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadáshoz Yonderboi Egyenes labirintus című zenei válogatása szolgált alapult. A műben Pilinszky János, Weöres Sándor, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Ady Endre és Shakespeare költeményei szólaltak meg, melyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő clownból. Az ő szemszögéből kísérjük végig egy párkapcsolat stációit, a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig. Az előadás előtt köszöntőt mondott Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet főigazgatója.

Kedden este a Fővárosi Nagycirkuszban az A-műsorral kezdődik a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. A rendezvény előtt artistaképzős növendékek lépnek fel.

Szerdán este hét, csütörtökön 15, illetve 19 órától a B-műsort láthatják az érdeklődők, pénteken délután három órától a fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-t, este 10 órától az éjszakába nyúló modern, összművészeti cirkuszi show-műsort, a Lyrical Circus Late-Night Show-t tekinthetik meg. Az A-műsor szombaton 11 és 15 órai kezdettel látható a Fővárosi Nagycirkuszban, a díjátadó gálaműsort pedig vasárnap este hét órától tartják.