Megoldások az áramköltség csökkentésére – némi befektetéssel

A klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, illetve a gyorsan emelkedő energiaköltségek hatalmas teherrel nehezednek a háztartásokra, azonban otthonaink intelligenssé és fenntarthatóvá alakításával sokat könnyíthetünk a gondokon. A Schneider Electric olyan új megoldásokat mutatott be a néhány hete megrendezett berlini IFA-kiállításon, amikkel évente akár jó 200 ezer forinttal (hacsak nem emelik tovább díjaikat a szolgáltatók, persze, kormányzati jóváhagyással – a szerk. megj.) is csökkenhet a háztartások fűtési költsége és minden eddiginél takarékosabban tölthetők otthon az elektromos autók is. (Ez utóbbiak esetén nem a markotabödögei özv. Kovács Jánosnéra és még sokmillió sorstársára gondoltunk – a szerk. megj.)

A fenntartható otthonoknak nem csak néhány ember, hanem mindenki számára elérhetőnek kell lenniük – vélik a Schneider Electric, az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakításának vezető vállalata szakértői. A társaság megoldásai forradalmasítják az otthonok energiafogyasztásának kezelését, így segítve az éghajlatváltozás és a meredeken emelkedő energiaköltségek okozta költségnövekedés kezelését.

A hatékony otthoni energiagazdálkodás alapjai lehetnek azok a telefonos alkalmazások, amik képesek a ház teljes villamosenergia-fogyasztását nyomon követni és az összes készüléket, köztük az energiafalókat felügyelni. A Schneider Electric Wiser applikációja segítségével például átfogó képet kaphatunk a villamosenergia-felhasználásról, miáltal dönthetünk a készülékek használatáról.

Az alkalmazás pontosan mutatja a pillanatnyi energiahasználatot, sőt, a fogyasztás előzményeit is, így a lakók nyomon követhetik a napi költségeket. A telefonos applikáció mesterséges intelligenciával támogatott ötleteket és tanácsokat is fölajánl a leghatékonyabb áramfogyasztáshoz.

A Wiser intelligens fűtésvezérléssel a lakástulajdonosok távolról felügyelhetik és beállíthatják az otthonuk minden helyiségének hőmérsékletét, és automatikusan csökkenthetik a beállított értékeket a nem használt helyiségekben. A Wiser App segítségével a fűtés az időjárásnak és a lakás/ház szigetelésének megfelelően is módosítható – mindez (a mai árakat tekintve) akár évi 240 ezer forint megtakarítást eredményezhet.

Az elektromos járművek töltése akár 40 százalékkal is növelheti az otthoni energiafogyasztást. A Schneider Electric elektromosautó-töltője (EVlink Home Smart) esetében négy üzemmód közül választhatnak a fogyasztók, ezek a „töltés most”, „zöldtöltés”, „gazdaságos” és „egyéni ütemezés”, ráadásul a töltő a Wiser okosotthon-rendszerrel is összeilleszthető. A „gazdaságos” üzemmód használatával a Wiser a leghatékonyabb ütemtervet alakítja ki avégett, hogy a legolcsóbb (ha még egyáltalán létezik ilyen – a szerk. megj.) villamosenergia-tarifa alapján töltődjék az e-autó; a „zöldtöltés” csak megújuló áramforrásokat használ. A Wiser intelligens energiagazdálkodási rendszere automatikusan kiegyensúlyozza a terheléseket, hogy lehetőleg semminemű fennakadás se keletkezzék, ám a leghatékonyabb legyen.

A tudósítás azzal kezdődött, hogy a Schneider Electric új megoldásaival évente akár jó 200 ezer forinttal csökkenthető az áramszámla. Nos, utánanéztünk az interneten, és egy kicsit meghökkentünk, tekintettel arra, hogy a cég által kínált Wiser alapcsomag (áfástól) nagyjából annyiba kerül, mint az általa megtakarítható költség harmada. Ezzel tehát, ha bárki is használni szeretné a cikkben szereplő telefonos alkalmazást, előbb meg kell vásárolnia a Wiser-központ valamelyik, az igényeihez illeszkedő változatát.

Legyünk tárgyilagosak: még így is pénzéhez jut a fogyasztó, mert ahogy a Magyarországon forgalomba hozott termékek és szolgáltatások folyamatosan növekvő árát tekintjük, korántsem mindegy, mennyit sikerül lefaragnunk a csillagok felé száguldó költségekből.