Megtört a jég: dr. Rákosfalvy válaszolt – dolgoznak a Schäffer-házon

Nem adtuk föl: sok energiát és időt fordítottunk arra, hogy végül is szóra bírjuk dr. Rákosfalvy Zoltán győri ügyvédet, nyilatkozzék végre a városa szívében, a Bécsi-kapu téren álló (omladozó-romladozó) Schäffer-(Vaskakas-) házzal kapcsolatosan.

Türelmünk és erőfeszítéseink nem önmagukért valók voltak, ugyanis a négy folyó városának egyik ikonikus ingatlanáról van szó, amely idestova évtizedek óta rontja gyönyörűséges környezetének a képét. Ez év elején a Győrött különösen jól ismert dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd által jegyzett kft. vásárolta meg a Bécsi-kapu tér 1–3. számú házat. Jó néhány levélben kértük a sokáig a győri önkormányzattal is szerződéses viszonyban állt jogászt, nyilatkozzék, mi a terve a Schäffer-házzal, ám mostanáig hiába. Legutóbb 2019. szeptember 16-án küldtünk érdeklődő levelet dr. Rákosfalvynak, majd néhány nappal később újra; az e-maileket fogadta a címzett, ám a válasz elmaradt. Szeptember 26-án újabb levelet küldtünk, amelyet november 15-én megismételtünk:     

Tisztelt dr. Rákosfalvy Zoltán! Önnek kétszer is elküldtem érdeklődő levelemet, amelyet 2019. 09. 16-án, illetve 23-án átvett és elolvasott. Tekintettel arra, hogy nem magánlevélről, hanem egy város lakosságát érintő ügyről van szó, nem zárkózhat el a választól. Kérem, vegye a fáradságot, hogy megadja a kért tájékoztatást. Kérem, azt is írja meg, ha nem akar válaszolni a kérdésre. Természetesen mindkét esetben tájékoztatom lapunk olvasóit az Ön álláspontjáról. Kiváló tisztelettel: Kulcsár László újságíró, felelős szerkesztő

A szeptember végi levélre – csodák csodájára – csaknem két hónappal később, ma reggel megérkezett a válasz. Íme, betű szerint:

„Tisztelt Főszerkesztő Úr! Kérdésére válaszolva, tájékoztatom , hogy egyenlőre keressük a Schaffer ház legoptimálisabb hasznosítási és ehhez kapcsolódó felújítási lehetőségét, mely maximálisan figyelemmel kell legyen az épület történelmi és szakrális jelentőségére. Mihelyt konkrétumokkal tudok szolgálni, tájékoztatni fogom. Az épületben egyébként állagmegóvó , állagmegőrző munkák zajlanak. Tisztelettel:  dr. Rákosfalvy Zoltán”

Az Infovilág szerkesztősége természetesen köszöni a tömör tájékoztatást, és szívesen fogadja a további információkat is a győri városkép jó másfél évszázados mozaikkockája, a Schäffer-ház megújulásáról, főként pedig arról, hogy végül is mi a tulajdonos szándéka az épülettel.

Lapunk meglehetősen sokat foglalkozott a győri Schäffer-házzal, mert küllemét (és majdani funkcióját) közügynek tartja. Legutóbbi, 2019. november 4-i cikkünk itt olvasható: https://infovilag.hu/irja-meg-oszt-jonapot/