Újszerű csomagolási és újrahasznosítási megoldásokat vizsgáztat a „világ kajáldája”

Brüsszelben jelentette be átfogó hulladékcsökkentési programját a McDonald’s. A cég a műanyag csomagolók helyettesítésére, csökkentésére, valamint a csomagolók újra-hasznosíthatóságának javítására tesz lépéseket Európa-szerte, hogy megtalálja azokat a megoldásokat, amelyek egyaránt megfelelnek a vendégek igényeinek, a használhatóság és a fenntarthatóság követelményeinek. (Nyitó illusztráció: www.real-luzern.ch)

A program megvalósításával „a világ kajáldája” évente sok ezer tonna műanyagot helyettesít környezetbarát módon. A kezdeményezés részeként minden európai piacán, ekként itthon is más csomagolást kap az egyik kedvelt terméke, amelytől megvonják a műanyag tető.

Tavaly jelentette be a McDonald’s, hogy 2025-re a termékeihez használt valamennyi csomagolóanyag megújuló, újrahasznosított vagy tanúsított forrásból fog származni, továbbá a nemzetközi hálózat mind a 36 ezer éttermére kiterjeszti a hulladékok újrahasznosítását. A „Better M” („Jobb M”) nevű fenntarthatósági program környezetbarát fejlesztések megvalósítását célozza az ellátási láncban és a kiszolgálásban is.

Európában az étteremlánc által felhasznált (teljes egészében megújuló, újrahasznosított vagy fenntartható forrásokból származó) csomagolóanyagoknak máris a 88%-a rost alapú. Az egyik kedvelt terméke csomagolásának átalakításával (vagyis azzal, hogy többé nem lesz szükség a különálló műanyag tetőre) évente több mint 1200 tonna műanyag takarítható meg – világszerte.

Európában az amerikai étteremlánc próbaképpen papír-, illetve fakanalakat, továbbá papír szívószálat ad. Az olasz és a portugál piacon csak a vendégek kérésére adnak szívószálat az italokhoz.

A vállalat jó két évtized óta élen jár a válogatott hulladékgyűjtésben. Itthon valamennyi konyhai és a vendégtérben keletkezett hulladékot szelektálnak, és négyötödrész újra hasznosítják is. A konyhákon évente keletkező mintegy 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő, az élelmiszer-hulladékot pedig biogáz üzemben használják fel elektromos áram és hőenergia termelésére.