Megújítja a pszichiátriai betegek ellátását Bécs

A pszichiátriai és pszichoszomatikus betegek ellátásának javítására 2030-ig szóló tervet dolgozott ki az osztrák főváros. Az új koncepcióval a többi között a könnyen hozzáférhető, jó minőségű, helyi ambuláns ellátásra, a megbélyegzés feloldására és a folytonosságra helyezi a hangsúlyt. Külön figyelem a gyerekekre, az idősekre és a kismamákra. (A képen: a landstraßei szociál-pszichiátriai ambulancia nappali centruma.  © PID / Christian Jobst)

Mivel a társadalom egyre többet foglalkozik a lélek egészségével, ráadásul Bécs népessége egyszerre fiatalodik és öregedik el – új kihívások elé állítva a pszichoszociális ellátást –, az osztrák főváros 2015 közepén pszichiátriai és pszichoszomatikus betegellátási terv kidolgozásával bízta meg a kórházszövetséget és a Bécsi Pszichoszociális Szolgálatot. Ennek célja, hogy Bécs fel tudjon készülni a demográfiai változásokból is adódó kihívásokra. Vagyis bővíteni tudja gyermek- és ifjúságpszichiátriai kínálatát, illetve erőforrásokat tudjon átcsoportosítani az időskorral járó pszichés megbetegedések – mint például a demencia – kezelésére.

A pszichiátriai és pszichoszomatikus betegellátási tervet több terület szakértőiből, valamint betegekből és hozzátartozóikból álló közösség dolgozta ki, megvalósítása ez végén kezdődik. Az új koncepció kulcsszavai a regionalitás, az igény szerinti ellátás, az ambuláns kezelés előtérbe helyezése a kórházi tartózkodással szemben, az ellátás folytonossának biztosítása, a lelki egészség integrálása az orvosi alapellátásba, a betegek megbélyegzésének feloldása, a participáció (a betegek bevonása a kezelésüket érintő döntésekbe), minőségi és könnyen elérhető ellátás, valamint az erőforrások megfelelő elosztása, a hatékonyság és a gazdaságosság.

Ennek megfelelően – és a bécsi kórházi koncepcióval összhangban – az osztrák szövetségi fővárost a jövőben három nagy régióra osztják a pszichiátriai és pszichoszomatikus betegállátás szempontjából. A felnőttek számára régiónként két helyen lesz pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás és minden kórházban legalább egy pszichiátriai ambulanciát és nappali kórházat alakítanak ki. Ez Bécs-szerte hat kórházi osztály és nyolc ambulancia, gyerekek esetében pedig három fekvőbeteg-ellátó osztály és hat ambulancia. A kórházszövetség minden kórházában lesz pszichiátriai betegfelvételi ambulancia, ahol huszonnégyórás sürgősségi osztály is működik majd.

Az új betegellátási terv megvalósíthatóságát és hatékonyságát 2019–21 közepe között egy-egy kísérlettel vizsgáztatják. Ha az elképzelés sikeres, egész Bécsben bevezetik, ha nem, akkor tovább alakítják és tesztelik – szakértők, betegek és hozzátartozók bevonásával.

Az egyik legsürgetőbb feladat jelenleg a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás kapacitásának bővítése. Az idén a Hietzingi Kórház gyermekpszichiátriai osztályát további 15 hellyel bővítik, jövőre pedig megkezdődhet a gyógyítás a most épülő északi kórház gyermekpszichiátriájának 24 ágyán is. Ezen kívül kidolgoznak egy koncepciót arra is, miként lehet gördülékenyebbé tenni a fiatal felnőttek számára az átmenetet a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátásból a felnőttellátásba, hogy ez ne okozzon törést a kezelésükben, és ne vezessen a megszakításához.

Külön figyelmet fordítanak a terhesség alatti és a gyermek születését követő pszichiátriai megbetegedésekre: a Bécsi Általános Kórház (AKH) négy mama–baba pszichiátriai egysége mellé további hatot hoznak létre a kórházszövetség egyik kórházában. Ott ambulancia is működik majd, ahol kifejezetten a szülés utáni lelki problémákkal foglalkoznak majd.