Ukrán macskacsempészekre csaptak le Bécsben – a magyarok sem maradhatnak ki

Egy megkárosított ügyfél segítségével ukrán macskacsempészekre csaptak le a napokban az osztrák fővárosban. A fogás három skót lógófülű és két brit rövidszőrű kölyökcica volt, amik most egy menhelyen erősödnek. A Bécsi Állatorvosi Egyetem és a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal közös kutatása szerint látványosan nőtt a pandémia alatt az interneten rendelt állatkölykök száma. (A nyitó képhez: ez az illegálisan, interneten rendelt cicakölyök már jó kezekben van © Landeskriminalamt Wien)

Két, koszos dobozban, másikak alá rejtve találtak rá arra az öt nyolchetes kölyökcicára, amiket ukrán csempészek Románián át vittek Ausztriába, hogy eladják őket az európai piacon. A Bécsi Állategészségügyi Hivatal és a tartományi rendőrség munkatársai egy megkárosított vevőtől kapták a tippet, hogy újabb szállítmány érkezik. A hölgy fél évvel ezelőtt vásárolt kiscicát az interneten, de az állat az érkezése után röviddel súlyosan megbetegedett és csak az intenzív terápiás ellátásnak köszönhetően élte túl.

A bécsi asszony esete tipikusnak mondható: a Bécsi Állatorvosi Egyetem és a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal közös tanulmánya szerint ugyanis a külföldi – főleg román, magyar és ukrán – szaporítóktól érkező kölykök negyede betegen érkezik új gazdájához, vagy röviddel érkezése után megbetegszik, ráadásul túl fiatal az elválasztáshoz. Az állatok rendszerint nincsenek beoltva sem. 2020 márciusa és 2021 márciusa között például 40 százalékkal több kölyökkutyát kellett parvovírus-fertőzéssel kezelni, mint egy évvel azelőtt.

A kutatás osztrák, német és svájci állatorvosok közreműködésével készült, a 227 résztvevő háromnegyede állította, hogy a koronavírus miatti első lezárást követően a szokásosnál sokkal több kölyökkutyát kellett ellátnia. A megkérdezettek csaknem fele vélekedett úgy, hogy az állatok ötöde valószínűleg illegális állatkereskedelemből származik.

A tanulmány szerzője, Clair Firth szerint az állatkölykök illegális kereskedelme nemcsak azért virágzik, mert nagy haszonnal kecsegtet, hanem „mert nem lehet azonosítani a kereskedőket, nincsenek megfelelő következmények, a lakosság nem rendelkezik elegendő ismerettel a témáról és mert hamis információk alapján – különleges vérvonal (72%), hamis fotó (53%), szép honlap (46%) – hagyják magukat rábeszélni „olcsó” kutya- vagy macskakölyök megvásárlására”.

A jelenségnek az sem tett jót, hogy az óriási kereslet miatt sokan inkább az internetről rendeltek kutyakölyköt. A Bécsi Állatvédelmi Ombudmani Hivatal felmérése szerint az első lezárás, 2020 márciusa óta 120 százalékkal többen kerestek rá a „kutyakölyök vásárlása” kifejezésre.

Éppen ezért Bécs állatvédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky arra kér mindenkit: „Ne vegyenek interneten kisállatot, mintha egy pár cipőt választanának. Csak hozzájárulnak az állatok szenvedéséhez és szó szerint zsákbamacskát vesznek. Fogadjanak örökbe egyet menhelyről vagy vásároljanak megbízható tenyésztőtől”.