Mély recesszió, bizonytalan fellendülés

Alapjaiban rázta meg a koronavírus-járvány a világ- és az uniós gazdaságot, társadalmi-gazdasági következményei pedig rendkívül súlyosak.

Mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések valósultak meg, ám az uniós gazdaság idén még így is példátlan mértékű recesszióra számíthat. Az Európai Bizottság 2020. tavaszi gazdasági előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az EU gazdasága 2020-ban 7,5%-kal zsugorodik, 2021-ben megközelítőleg 6%-kal bővül. Magyarország számára az idén 7%-os GDP-visszaesést, 2021-re pedig 6%-os bővülést prognosztizál az előrejelzés.
 
Az uniós gazdaságot ért sokk szimmetrikus, hiszen a világjárvány az összes tagállamot érinti, ugyanakkor mind az idei termelés-visszaesésben – amelynek mértéke várhatóan –4,25% (Lengyelország) és –9,75% (Görögország) között mozog majd –, mind a jövő évi fellendülésben látványos eltérésekre kell számítani.

Minden tagállam tekintetében elmondható, hogy a gazdaságélénkülés nemcsak attól függ majd, hogyan alakul a járvány az adott országban, hanem a helyi gazdaság szerkezetén – például az idegenforgalom jelentőségén –, valamint az ország rendelkezésére álló pénzügyi forrásokon is sok múlik. Az uniós gazdaságok kölcsönös függőségéből adódóan pedig az egyes tagállamok fellendülési dinamikája más tagállamok fellendülésére is hatással lesz.
 
Bár a csökkentett munkaidős foglalkoztatás, a bértámogatások és a vállalkozásoknak nyújtott támogatások valószínűleg segítenek féken tartani a létszám-csökkentéseket, a koronavírus-járvány súlyosan fogja érinteni a munkaerőpiacot is. A munkanélküliség aránya az EU-ban a 2019. évi 6,7%-ról 2020-ban várhatóan 9%-ra nő, majd 2021-ben 8% körüli szintre mérséklődik, Magyarországon pedig a tavalyi 3,4%-ról az idén 7%-ra emelkedik, mielőtt 2021-ben 6,1%-ra mérséklődnék.
 
A kereslet csökkenése és az olajárak mélyrepülése miatt az idén uniós szinten a fogyasztói árak csökkenésére lehet számítani, és mindez együttesen több mint ellensúlyozza a világjárvánnyal összefüggő ellátási zavarok által okozott elszigetelt áremelkedéseket. Az EU egészét tekintve 2020-ban 0,6%-os, 2021-ben pedig 1,3%-os infláció várható; Magyarországon az idén 3%-os, 2021-ben pedig 2,7%-os inflációra lehet számítani.
 
A tagállamok határozott költségvetési intézkedéseket hoztak a világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Következésképpen az előrejelzés szerint az uniós összesített, GDP-arányos költségvetési hiány a 2019. évi értékről, mely mindössze 0,6% volt, 2020-ban körülbelül 8,5%-ra ugrik, majd 2021-ben nagyjából 3,5%-ra esik vissza.

Magyarországon várhatóan a tavalyi 2%-ról az idén 5,2%-ra emelkedik a költségvetési hiány, 2021-ben pedig 4%-ra mérséklődik. A GDP-arányos államadósság az EU egészét tekintve a számítások szerint a 2019. évi 79,4%-ról idén 95%-ra nő, majd 2021-ben 92%-ra mérséklődik. Magyarországon a tavalyi 66,3% után az idén 75%-os, 2021-ben pedig 73,5%-os államadósság várható.
 
Magyarország gazdaságára a konjunktúraciklus csúcsán sújtott le a koronavírus-világjárvány által előidézett gazdasági sokk. Mivel a magyar gazdaság nagymértékben olyan ágazatokra szakosodott, amelyekre a globális kereslet visszaesése és a világjárvány megfékezésére irányuló intézkedések kedvezőtlenül hatnak, és tekintettel arra, hogy a költségvetés-politikai válaszlépések visszafogottak, Magyarország 2020-ban várhatóan súlyos recessziónak néz elébe, amelyet fokozatos fellendülés követ majd.
 
Az előrejelzés a legtöbb adat tekintetében – ideértve a kormányzati politikákra vonatkozó feltételezéseket – az április 22-ig rendelkezésre állt információkon alapul.
 
2020. tavaszi gazdasági előrejelzés; A legfontosabb gazdasági mutatók; A gazdasági előrejelzés Magyarországra vonatkozó fejezete

Európa-nap a virtuális térben 

Május 9. az európai béke, egység és szolidaritás ünnepe. Hetven évvel ezelőtt ezen a napon Robert Schuman történelmi jelentőségű nyilatkozata fektette le az európai országok közötti együttműködés alapjait.
 
Az idén a hagyományos Európa-napi fesztivál helyett az online térben várja programjaival a kicsiket, nagyokat, a mozgás és a zene kedvelőit az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, amely bemutatja azt is, miként segít az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésében.
 
McMenemy Márk műsorvezető a Facebook-on várja a résztvevőket május 9-én, szombaton délelőtt 10 órától.
 
A főbb programpontok: 10 órától online torna Béres Alexandrával, majd 10,30-tól Szalóki Ági babakoncertje. Este 8-kor kezdődik Caramel koncertje. A műsorban bejelentkezik majd Járóka Lívia és Dobrev Klára, az  Európai Parlament alelnökei, Varga Judit igazságügyi miniszter, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, és lesz

beszélgetés Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével.