Menekültek befogadása: kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítése részeként a Bizottság ma eredményjelentést tett közzé az európai migrációs stratégiáról. A közlemény bemutatja a szeptember eleje óta megtett utat, azonosítja a kiemelt figyelmet érdemlő, legfontosabb aktuális problémákat, és felvázolja, milyen további intézkedésekre van szükség a migrációkezelésben az utóbbi években elért haladás megszilárdításához.
 
Ma már kézzelfogható eredményei vannak azoknak a közös erőfeszítéseknek, amelyek az EU külső határainak védelmére, a partnerországokkal az irreguláris migráció okainak kezelése végett folytatott együttműködés elmélyítésére, a migránsok fokozottabb védelmére és az embercsempészek elleni küzdelemre irányulnak: a jogellenes határátlépések száma 2017-ben 63%-kal csökkent a fő migrációs útvonalakon. A Bizottság és a főképviselő felkéri az EU-t, a tagállamokat és a partnerországokat, hogy egymással párhuzamosan tevékenykedve minden fronton tartsák fenn az uniós erőfeszítések intenzitását, és ezáltal járuljanak hozzá a migráció közös kezelésének továbbfejlesztéséhez.
 
A szeptember óta elért legfontosabb eredmények:
 
1. Az EU növelte a migráció okainak kezeléséhez biztosított támogatást – különösen Törökországban, Líbiában és az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap révén.
2. Az unió erősítette az embercsempészet elleni küzdelmet, valamint a sivatagi és a tengeri életmentést afrikai sivatagi kutatási-mentési műveletekkel, az önkéntes visszatérés támogatásával, valamint a tengeri életmentésre és a feltételezett emberkereskedők és embercsempészek kézre kerítésére irányuló Triton és Sophia műveletekkel.
3. A menekültek és a fogadó országok irnti uniós szolidaritás és a nekik nyújtott támogatás eredményei:

# A 2015-ben elfogadott uniós áttelepítési rendszer hamarosan sikeresen véget ér, miközben egyenletes ütemben folytatódnak az EU–Törökország-nyilatkozat alapján történő áttelepítések – e programok alapján eddig összesen több mint 25 700 személy áttelepítése történt meg. A Bizottság szeptemberben új programot hirdetett, melynek alapján 2019 októberéig legalább 50 ezer, kiemelten veszélyeztetett helyzetű menekültet kíván áttelepíteni, elsősorban a közép-mediterrán útvonal mentén. Eddig 16 tagállamból több mint 34 000 felajánlás érkezett.

# Két évvel a megkezdését követően az uniós áthelyezési program is sikerrel zárul – Görögországból mindössze 750 személyt, Olaszországból pedig már csak 3100 személyt kell áthelyezni. Eddig több mint 31 500 személyt helyeztek át más tagállamokba a program alapján. Csaknem mindegyik tagállam tiszteletben tartotta jogi kötelezettségeit, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország azonban mind ez idáig semmilyen intézkedést nem tett a Bizottság júliusi indokolt véleményében foglalt kifogásokra válaszul – következésképpen velük szemben folytatódnak a kötelezettségszegési eljárások.

# Előrelépés történt a visszatérésben és a visszafogadásban is: az EU ezen a területen strukturált gyakorlati együttműködésre törekszik számos országgal, köztük Bangladessel, Elefántcsontparttal, Szenegállal, Malival, Nigériával és Tunéziával.
A ma közzétett jelentés azt is áttekinti, milyen lépéseket kell tenni azért, hogy az uniós menekültügyi politika a jövőben erősebb, hatékonyabb és méltányosabb legyen:

1. A tagállamoknak növelniük kell pénzügyi hozzájárulásukat, hogy az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap folytatni tudja a líbiai és észak-afrikai programok támogatását.
2. Az áttelepítések vonatkozásában a tagállamoknak további felajánlásokat kell tenniük a legalább 50 000 helyet biztosító célérték eléréséhez.
3. A visszatérési arányok a tagállamok támogatására irányuló bizottsági erőfeszítései ellenére továbbra sem kielégítőek uniós szinten, ezért:

  • a tagállamoknak javítaniuk kell a visszatérésekkel kapcsolatos adatgyűjtést és adatszolgáltatást;
  • az uniónak közös erővel fel kell térképeznie, milyen ösztönzők és lehetőségek révén lehetne előrelépést elérni ezen a területen;
  • tekintettel arra, hogy az EU–Törökország-nyilatkozat keretében mindössze 1969 visszatérésre került sor Törökországba 2016 márciusa óta, a görög hatóságoknak fokozott erőfeszítéseket kell tenniük és megfelelő erőforrásokat kell biztosítaniuk, hogy a Törökországba történő eredményes visszatérések végrehajtásáról gondoskodjanak.

Eredményjelentés az európai migrációs stratégiáról