Ments életet! Bárki képes rá

Ma van az újraélesztés világnapja. Ez alkalomból Budapesten két utcai bemutató hívta fel a figyelmet a világnap üzenetére: „A világon mindenki képes életet menteni!”

Ha baj van egy balesetnél, vagy egy hirtelen rosszullétnél, és valaki nem mutat életjeleket, a körülötte lévők sokat tehetnek, amíg megérkezik az orvosi segítség. Aki nem esik pánikba, az adott helyzetben életmentő lehet. A szakember úgy fogalmazott: aki tisztában van az újraélesztés technikájával, az nem fog pánikba esni. Ezért fontos, hogy minél többen legyenek birtokában a tudásnak, amely akár hőssé is avathat.

A Vöröskereszt, a készenléti rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a Szív City virtuális közösség képviselői aktív közreműködői voltak a pillanatok alatt tömegeket vonzó villámgyülekezetnek ma délelőtt a Keleti pályaudvarnál. Bárki megtanulhatta ott helyben az alapfogásokat olyanoktól, akik ennek oktatói, vagy már maguk is bizonyítottak éles helyzetben. Diákok, járókelők, a pályaudvarra tartók, sokan megálltak, a vállalkozó szelleműek be is álltak, hogy tanuljanak, gyakoroljanak a bábukon – míg társaik szorgosan fotózták őket. Jó mókának látszott, holott életről-halálról volt szó, miközben ismét felhívta a rendezvény a figyelmet: Te is lehetsz hős!