Mi a Magyar Álom?

Amerikai álom. A kifejezés, amit mindenki ismer. Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ethosza szerint az USA-ban mindenkinek megvan a lehetősége, hogy származástól, társadalmi rétegtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül megcsinálja a saját szerencséjét.

A világ más országaiban kevésbé találkozhatunk hasonlóan jól megfogható „álmokkal”. A Friedrich-Ebert-Stiftung az Orosz Tudományos Akadémiával közösen 2012-ben készített felmérést az „orosz álomról”, melyből kiderült, hogy az oroszok társadalmi igazságot és erős, stabil országot kívánnak maguknak.

Az eltérő történelmi fejlődés, intézményrendszer, kulturális értékek, földrajzi helyzet, politikai rendszer miatt érthető a különbség az amerikai álom és az orosz álom között. De vajon melyikhez áll közelebb a magyar álom? Az amerikai önmegvalósítás álmához? A nyugati liberális demokráciákhoz? Az oroszok erős állam álmához? Vagy létezik egy speciális magyar álom? Álmodoznak egyáltalán a magyarok? Vannak közös céljaink, közmegegyezés az ideális társadalomról, az ideális „magyar életről”?

A mostaninál jóval nagyobb fizetésre, egészséges életre és boldog párkapcsolatra, családi életre vágynak a magyarok a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung felmérése szerint, amely feltárta a generációk közt tátongó hatalmas szakadékot, a pártok szavazói közti eltéréseket, és hogy kitől várjuk a segítséget álmaink megvalósításához.

40 év fölött lemondunk az álmainkról

A közel száz oldalas kutatási összefoglaló sokféleképpen közelíti meg az álmodozás témáját, és nagy általánosságban azt lehet elmondani a magyar társadalomról, hogy a harmadának most is vannak álmai a jövővel kapcsolatban, egynegyedünk már lemondott az álmairól, míg újabb bő egyharmadnak soha nem is voltak álmai. Sokkal több nő mond le az álmodozásról, mint amennyi férfi.

Bár a magyarokat sokszor nevezik pesszimistának, ez csak a lakosság harmadáról mondható el, a társadalom fele bízik az álmok megvalósításában. Persze az sem mindegy, hogy mit teszünk meg ennek érdekében.

Csak minden negyedik magyar készít tervet a célok eléréséhez

A fiatalok körében sokan – összességében minden negyedik magyar – a család és a barátok segítségére számít. Egyharmad viszont azt várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön: vagy a csodában bíznak, vagy imádkoznak az álmok megvalósulásáért.

Erős Kádár-nosztalgia is jellemzi a magyar társadalmat, 42 százalék szerint ez volt Magyarország álomkorszaka, ám leginkább a 40 fölöttiek közt népszerű a rendszerváltás előtti időszak. A fiatalok, 30 év alattiak nem tudnák megmondani, hogy mikor volt jó Magyarországon, és a Policy Solutions szerint ezt a múlttal és jelennel való elégedetlenséget alátámasztja a kivándorlási hajlandóság.

Minden ötödik fiatal álmodik külföldre költözésről

Az ötvenes éveikben járók közül szeretnének a legtöbben saját vállalkozást vagy civil szervezetet, és a hatvan éven felüliek közt vannak a legtöbben, akik a hazáért dolgoznának.

Így lesz aranykor Magyarországon

Beszédes az a grafikon, amely a célok eléréséhez szükséges feltételeket sorolja fel, és arra adnak választ, hogy a megkérdezettek szerint mi kell ahhoz, hogy hazánk 20 év múlva virágzó ország legyen.

Rengetegen gondolják azt, hogy a pénz, a nagyobb fizetés sok mindenre megoldás lenne. A válaszadók legnagyobb része 300-500 ezer forint közötti jövedelemmel lenne elégedett, 36 százaléknak elég lenne 200-300 ezer forint az álmok megvalósításához, és csak 12 százalék vágyna félmillió forintnál nagyobb összegre. Ez meghaladja a 2016-os medián jövedelmet, ami 124 ezer forint volt, a 192 ezer forintos átlagkeresetet is, de a nyugati bérektől jócskán elmarad.

Úgy általában Magyarország gazdaságának is erősödnie és modernizálódnia kell, ezt 27 százalék válaszolta. A migráció, az idegen kultúrájú emberek letelepedésének megszüntetését 13 százalék tartotta fontosnak a magyar álom megvalósulásához, és az emberi jogokat is csak 11 százalék tartja elsődleges fontosságúnak.

Mi mind egyéniségek vagyunk!

A keleti és a nyugati értékek követésével kapcsolatos kérdésekből az a kép bontakozott ki, hogy az amerikai önmegvalósítás vágya távol áll tőlünk, de a keleti tradícióknak sincs túl nagy támogatottsága, és a nyugat-európai értékek állnak hozzánk a legközelebb. A legtöbben (44 százalék) úgy gondolják, hogy

Magyarországnak a saját útját kell járnia.

Ha mégis meg kéne nevezni egy országot, amelyre sokan szeretnék, hogy hazánk hasonlítson, az Ausztria vagy Svájc lenne, ezeket követi Németország, majd a skandináv régió országai.

Terveket szőnek a fideszesek  

A pártpreferenciákkal összefüggésben is kijött néhány érdekes adat a Policy Solutions felméréséből. Az MSZP és a DK támogatói közt van a legkevesebb álmodozó, és a nagy pártok közül a Fidesz-szavazók bíznak a leginkább abban, hogy a céljaikat el fogják érni. 

A fideszesek közt van a legnagyobb aránya azoknak – 46 százalék -, akik dolgoznak a célok elérése érdekében, és ehhez tervet készítenek. A jobbikosok nagy része a család segítségében bízik, míg  az MSZP-sek 15 százaléka, a DK-soknak pedig 20 százaláka imádkozik, hogy teljesüljön az álma.

Nem túl meglepő, hogy a Fidesz támogatói szerint a kormány inkább segíti a célok megvalósulását (38 százalék szerint), míg az összes többi pártnál és a teljes lakosság körében is inkább akadályként tekintenek a kormány tevékenységére.   

Minderről részletesen itt olvashat, tessék kattintani!