Michelangelo-kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban

Az olasz reneszánsz talán legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik nyolcvannál több rajzát felvonultató kiállítás nyílt „A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” címmel pénteken a Szépművészeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményeként. (Nyitó kép: „A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet” címmel ma kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban. MTI/Illyés Tibor)

Az olasz reneszánsz nagy mestereinek művészetét bemutató tárlatnak a Szépművészeti Múzeum nemrég megújult kiállítóterei adnak otthont – emlékeztetett a fesztiválindító kiállítás megnyitóján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós felidézte: a BTF immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napban ismét Budapestre szegeződik a világ szeme.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek. A városvezető kiemelte a BTF programjainak szinte zavarba ejtő bőségét: április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget.

Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke hozzátette, hogy a BTF kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig; Baán Teodóra, operatív testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását méltatta. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Kihívás tehát Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot – jegyezte meg. Kárpáti Zoltán kurátor elmondta, hogy a tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll.

A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.