Mikszáth-díszkiadás holnaptól – Réti Zoltán “palócföldi atyafi” kiállítása

Mikszáth Kálmán.„…Annyi bizonyos, hogy nem lehet olyan szűken megszabni a legjobb, legszebb, legjelentékenyebb magyar széppróza-irodalom körét, hogy Mikszáth ne a legelsők között foglaljon helyet” – írja Hegedűs Géza: A magyar irodalom arcképcsarnoka című kötetében. Ezt a gondolatot a Kossuth Kiadó is vallja, mert mint Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója is jelezte, különös gonddal támogatják ma is a magyar kultúra népszerűsítésének ügyét. Ennek jegyében adta ki a Kossuth Kiadó a közeli múltban A magyar próza klasszikusai és A magyar líra klasszikusai sorozatot 26–26 kötetben, a Magyarország történetét 24 kötetben, a Jókai-sorozatot 50 kötetben, s ennek a folyamatnak legújabb, szeptember 22-től utcára kerülő kiadványai lesznek a 22 kötetes, díszkötéses Mikszáth-sorozat válogatott darabjai is. 

Az első kötet, amely A két koldusdiák és A beszélő köntös című kisregényt tartalmazza, holnaptól kapható az újságárusoknál 495 forintos (!) bevezető áron. A többi kötet sem megfizethetetlen, mi több, az értékéhez képest meglepően alacsony: 1490 forint. A második kötet (a Különös házasság) szeptember 29-én jelenik meg, és attól kezdve jövő július 6-ig kéthetente, szerdánként lát napvilágot sorrendben a Két választás Magyarországon, a Kísértet Lublón és más elbeszélések, az Akli Miklós és más elbeszélések, a Szent Péter esernyője, A vén gazember és más elbeszélések. Az évet a Beszterce ostroma / Új Zrínyiász zárja. 2011 januárjában jön ki A Noszty fiú esete Tóth Marival, A szelistyei asszonyok és más elbeszélések,  A lohiniai fű és más elbeszélések, A gavallérok és más elbeszélések, az Egy éj az Aranybogárban és más elbeszélések, A fekete város, Az én kortársaim, A sipsirica és más elbeszélések, A jó palócok / A tót atyafiak, a Sárika grófnő és más elbeszélések, a Jókai Mór élete és kora, A Balóthy-domínium és más elbeszélések, Az igazi humoristák / Írói arcképek, és végül a Mesés várak / A gyermekszobában.

Réti Zoltán: Szent Péter esernyője.Ebből is látszik, hogy a válogatás a legismertebb művek mellett figyelmet fordít Mikszáth szépírói tevékenységének kevésbé ismert darabjaira is. Az ő nyelve friss, mai, megértéséhez nem kellenek lábjegyzetek és szómagyarázatok, és aki egyszer megszereti, valóban folyamatosan örül majd, ha végigolvashatja e műveket. Egyébként a zöld kemény kötés gerincén betűnként végigfut a Mikszáth Kálmán művei felirat is, de csak annak, aki valamennyit megvásárolja. A kötetek nem könyvesbolti, hanem újságárusi hálózaton keresztül érhetők el, de csak a megjelenéstől számított 13. napig árulják. Aki nem akar lemaradni, az előfizetéssel, ráadásul 20% kedvezménnyel, postaköltség nélkül juthat a díszkiadáshoz. A könyvsorozat médiatámogatója a Metropol napilap. Bővebben a Kossuth internetportálján.
A mai sajtóeseményen azt is megtudtuk, hogy folyamatosan bővül a Kossuth Kiadó által megnyitott kulturális letöltőpláza kínálata. Ezen a portálon a nyomtatott könyvek a bolti ár 40–60 százalékáért letölthetők e-könyv formájában. 

Réti Zoltán.Nem véletlen, hogy a Mikszáth-évhez kötődő közös programra a MÚOSZ-székházában került sor. Kevesen tudják, hogy aki a magyar regényirodalomban az anekdota legnagyobb mestere, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elődjének, az 1896-ban alakult Budapesti Újságírók Egyesületének első elnöke is volt. Mikszáth Kálmánról, az újságíróról Eötvös Pál, a MÚOSZ mai elnöke emlékezett meg, és bejelentette, hogy a Benczúr utcai egykori székházból átörökítve, mostantól az egyik terem Mikszáth nevét viseli majd. 

Mikszáth Kálmán művei nem csupán a színházi dramaturgok, filmrendezők fantáziáját mozgatták meg, de festőkét, grafikusokét is. A „Palócföld Anteusa”, a 87 esztendős Réti Zoltán grafikus, festőművész is közéjük tartozik. A MÚOSZ székházban látható tárlatát dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész nyitotta meg; méltatta Réti Zoltán kötődését az anyaföldhöz és Mikszáthoz is, akinek portréját bodor pipafüstbe burkolózva örökítette meg. Ez az akvarell is látható a most megnyílt kiállításon azokkal a munkákkal egyetemben, melyeket a Mikszáth-művek és a közös nógrádi táj ihletek. Nem egyszerű illusztrációk ezek, bár azoknak is kitűnőek, de a Palócföld megszerettetésére kiválóan alkalmas táj- és emberábrázolások. Ezért jó szívvel ajánlom a kiállítás megtekintését csakúgy, mint Mikszáth műveinek olvasását. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.