Mily’ elit a Tengerparti elit!

Hogyan jellemezné őt? – Mint aki felköp, majd alá löki a körötte lévőket. Félreugrik. Száraz marad. Nem tiszta. – Amerikából kaptam e jellemzést; nem a Tengerparti elit című filmből való. Bár – lehetne onnan is…

A közelgő választás, benne a Trump-kampány és az eszkalálódó COVID-járvány együtt foglalja rémisztő keretbe az HBO friss – mint írják – premierjét. Már látható az HBO GO-n. Ötszázan értékelték is; 6,2-től 7,3-ig terjedő érdemjegyekkel. Nálam 8,5 pontos; a 10-ből.

Álkérdés: – Ha csak egyet vihetne magával, mi lenne az? Ez év őszén ezt – az öt bizarr monológot – nézném és mutatnám meg jóérzésű, épeszű embereknek. Miért? Mert aki a mai Egyesült Államokról és a COVID-pandémiáról értően tudni akar, rászánhat erre a mozira másfél órát. Lenyűgözve, fejbe kólintva érezheti magát utána. Katarzist láthat-élhet meg.

Talán nem lett okosabb, mégis tisztábban lát: erkölcsöt, illetve gaz szándékot és – tettet. Elválnak a dolgok, színt kell vallani. Szorító helyzetben nincs mindig kiskapu; Hamlet Lenni vagy nem lenni-jében sincs kompromisszum.

Elnökválasztás+COVID-vírusjárvány: kihívás és veszteség vízválasztója. Önmagának tisztázza az ember: vajon nyerhet-e a romlottság? Alávaló módon vissza lehet-e élni a helyzettel? Még a képébe is nevethetnek-e annak, aki fair ítéletalkotásra készül? Rendes embernek hol a helye?! A film legvégén Clarissa nővérke egy pillanatra félre teszi a maszkot, és kijelenti: nem a semlegességre szavaz.

A hírekből kiolvasható: öt valóságos személy története hangzik el csaknem egy az egyben; dramaturgiai okból remek színészek szájából. Az HBO így mutatja be az alkotást: „Öt, karanténba zárt ember szenvedélyes vallomása arról, hogyan érintette életüket a 2020-i koronavírus-járvány. Amikor a karantén okozta elszigeteltségre frusztrációval, vidámsággal és önmegfigyeléssel reagálnak. A Bette Midler, Kaitlyn Dever, Dan Levy, Sarah Paulson és Issa Rae főszereplésével készült rendhagyó vígjáték feltárja, hogyan küzdenek a politikával, a kultúrával és a járvánnyal. Ahogy a példátlan események kibontakoztak, az eredetileg színpadra szánt darab átkerült a képernyőre.”

Maga a film ezekkel a feliratokkal indít: „Öt szívszaggató monológ; öt hibbant beszélő; öt elkeseredett ember vallomása, aki lépést tart az új abnormalitással. Épphogy!”. Ízlésem egyes kifejezésekkel vitatkoznék, ám az érdem elvitathatatlan.

Bent, a filmben – épp ez a fő erénye – pózok nélkül megkapja a néző normális személyek, átlagamerikaiak vallomását önmagukról, vágyaikról és félelmükről, környezetükről, politikai machinációkról, életről és halálról.

Nem spórolható meg a személyes történetek szóról-szóra követése. Jegyzetben legfeljebb az tehető, hogy minden epizódból kiemelek egy (!) szövegrészt, mely odaüt, ahol erkölcsi érzésünk és józan eszünk honol.

1.Bette Midler  

a sztori szerint – színházba készülvén – összetűzésbe került egy Trump-hívővel, aki provokálta, majd kiröhögte őt. Midler-Miriam kérdezte a tüntetőleg republikánus szavazót: –Miért teszik ezt? Cinikus válasz: – Mert maguk sem jobbak nálunk, s mert ezzel k..ra ki lehet csinálni magukat! A jogegyenlőséget hangoztató hölgy még próbálkozik; ám erre a másik fél kineveti: – Pont erre csesztek rá! Azért nyertünk mi, mert bennünket ezek nem érdekelnek!  (Mármint a jogok, a fair verseny, a korrekt küzdelem; és bizony ezek az alkotmányos elvek, fundamentumok lenyomhatók, ha valaki köp ezekre. Nem csak odaát.) A mindig szenvedélyes Bette Midlert ennél jobb formában én még nem láttam.

2. Dan Levy

olyan személyt jelenít meg, aki lavírozik: vajon képes-e, hajlandó-e homofób mantrát eljátszani, abban reményben, hogy egyszer majd más, nagy szerephez is juthat. Érdemes-e meghunyászkodnia, avagy törjön ki? Azzal indít ez a rész, hogy a tradicionális házasság „isten ötlete, illetve elképzelése”. Ezzel a kinyilatkoztatással próbál ambivalensen szembe helyezkedni a meleg színész. Kiemelés a monológból: „Ami V-t illeti, lehet, hogy azt hitte, az egész világ retteg tőle, pedig a szuperereje abból állt, hogy azonnal véget tudott vetni a partinak, csak azzal, hogy megjelent.” Emberi minőségek morális küzdelme folyt, folyik.

3. Issa Rae

itt elnökcsemete iskolatársnője, akit nem mérgez meg a talmi csillogás, sem a blokádhelyzetbe került kolleginájának a kísérlete a morális bekerítésre. A kapcsolat krédója a viselkedés, a hang – s általa a fiatal elnöki családtag – természetessége: magatartásának, kapcsolatainak, céljainak és elfogadottságának a lehetetlensége. A monológ esszenciája:

– Először azt hittem róla, egy virágzó kompozíció, egy oda látogató hercegnő. Rájöttünk: a mosolyát gyakorolta a bulvárlapoknak – felénk is. Az apját, Trumpot követve pedig a lány a gondokról ennyit mond: “Megoldottuk!”

4.Kaitlyn Dever

szerepbéli üde teremtményét sokk éri, amikor hazalátogat a szüleihez és testvéreihez. Kiakad rokonai politikai bigottságán, amit az édesapjának a váratlan megnyílása old fel. Kulcsmozzanat: a megvilágosodott és megnyílt édesapa megvédte John McCain szenátort, a nemzeti hőst, akit lekezelően pártársa Trump így „méltatott” volna: Jobban csípem azokat, akiket nem fogtak el!”  Mire a lány apja így rótta meg Trumpot:

– Még halála után is sértegette ezt az embert! Nem szavazok rá!

A film elemi erővel szemléltet különbséget politikus és kisember között. Dühítő, egyben mozgósító erejű is lehet mindez. A mozi célba találhat.

5.Sarah Paulson

New York-i nővérkét formál meg, aki a COVID viharában kapcsolatba kerül egy nagystílű nővel. A film bemutatja a reménytelenséget súroló munka ezernyi oldalát, majd mély, humánus tanulsághoz vezet, amikor veszteséget kell feldolgozni. Döbbenetes és felkavaró, amit és ahogyan az ifjú nörsz a COVID elleni küzdelmeiről előad. Mindezt mégis végtelenül emberi miliőben és érzésvilággal teszi. Szemlélteti azt az átalakulást, ami végbemegy egy vírusfertőzött nőnél: testben és lélekben. A magabiztos beteg hölgy a politikai hovatartozásról is kikérdezi a kezelőjét, és mert az nem vallja magát republikánusnak, biggyesztően, kelletlenül reagál. Mantrája: – A keleti parton majd (Trumpot) mindenki ki akarja nyírni – erősítené a saját meggyőződését. Aztán bekövetkezik számára a vég. A pácienséhez (túl) közel került nörsz így képzelődik:

– Hogyan tudnék méltó lenni az emlékéhez?! Magába zárja a feleletét.

Látni a világhálón: ilyen lelki terhet, megrázkódtatást itthon is sokan magukba zárnak. Ez az őszinte, empatikus mozi segíthet a felold(oz)ásban.

Tengerparti elit (Coastal Elites) 84 perces, magyar feliratos amerikai dráma és vígjáték; 5 kis monológ füzére. Rendezte: Jay Roach, Írta: a valóság nyomán Paul Rudnick.  Szereplők: Bette Midler, mint Miriam Nessler; Dan Levy, mint Mark Hesterman; Issa Rae, mint Callie Josephson; Kaitlyn Dever, mint Sharynn Tarrows, Sarah Paulson, mint Clarissa Montgomery. Készült 2020-ban, első bemutatója 2020. szeptember 12-én volt. Az HBO GO műsoron tartja. (A képek a film nyilvános oldalairól valók, köszönet értük.)