Minden eddiginél több napelemet telepítettek tavaly a bécsi balkonokra, házfalakra

Tavalyelőtt nem egészen ezer, tavaly már négyezernél is több napelemet telepítettek bécsi házfalakra, balkonokra. Az idei első három hónapban 700 ilyen berendezés elkészültét jelentették a lakók. (A nyitó képhez: napelemek egy felújított, bécsi, önkormányzati lakóépület homlokzatán © PID / Votava.)

A főzéshez kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot termelnek a balkon-napelemek, amelyek virágkorukat élik Bécsben. Két éve csak 900 ilyen berendezést telepítettek városszerte, tavaly már négyszer is többet. Pontosan: az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netze-nél 4250 balkon napelemet jelentettek be tavaly.

A legföljebb 800 watt teljesítményű, háztartási, mini naperőműveket tavaly óta már az önkormányzati lakások lakói is felszerelhetik, csupán engedélyt kell kérniük a fenntartótól, a Wiener Wohnentől. Az ő körükben azonban jóval csekélyebb az érdeklődés: eddig csupán 116 balkon-napelemre kértek engedélyt.

A napelemek telepítése egyszerű, mivel a villanyszerelői munkák mellett mindössze csak be kell jelenteni őket a Wiener Netze-nél. Ott ellenőrzik, hogy a használó fogyasztásmérője alkalmas-e az együttműködésre a balkon-napelemmel; ha nem, kicserélik. A bejelentés után két héttel pedig már használható is a mini erőmű. Ha pedig több áramot termel, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen csak betáplálják a hálózatba.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartásoknak legalább a negyede napenergiát használjon. Ennek megvalósításában maga a város is aktívan részt vesz, és ahol csak lehet, napelem-rendszereket telepít a középületekre.

A város támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára is, és egyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.