Magyar terv az Új Európai Bauhaus-díj 2024 nyertesei között

Az Európai Bizottság kihirdette az Új Európai Bauhaus (ÚEB)-díj idei 20 nyertesét. A díjat negyedik alkalommal, az EU kohéziós politikájának finanszírozásával rendezték meg.

Az ÚEB-díjakkal olyan kiemelkedő terveket és kezdeményezéseket ismernek el, amelyek ötvözik a fenntarthatóságot, a befogadást és az esztétikumot, bemutatva, hogy az Európai Zöld Megállapodás hogyan gazdagíthatja a gyakorlatban az emberek és a közösségek életét. A díjakat négy kategóriában és két ágon ítélik oda: az egyik ág a már befejezett projektek között kerül kihirdetésre („Az Új Európai Bauhaus Bajnokai”), a másik ágon pedig a fiatal pályázók ígéretes kezdeményezései („Az Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai”) kapnak elismerést.

Különdíjat hirdettek meg az ukrajnai helyreállítási tervek számára. Emellett kiemelt figyelmet fordítottak azokra a térségekre, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, illetve ahol a legnagyobb kihívás a zöld átmenet.

A díjakat április 12-én az Új Európai Bauhaus Fesztiválon tartott ünnepségen Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős uniós biztos és Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos adta át Vszevolod Csencov, Ukrajna uniós nagykövete jelenlétében.

„Az Új Európai Bauhaus Bajnokai” díj győztesei és a második helyezettek a befejezett projektek közül:

 • Map4Water: Az ezer szökőkút városa (Bosznia és Hercegovina) nyerte el a legtöbb szavazatot az összes kategóriában zajló közönségszavazáson. A terv a szarajevói nyilvános szökőkutak feltérképezését és fejlesztését célozza a nyilvánosság széles körű bevonásával, beleértve a helyi hatóságot, a város lakóit és a turistákat.
 • Făget Erdőpark; Kolozsvár zöld tüdeje (Románia) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória első helyezettje, egy nagy erdőparkrekreációját és megőrzését tűzi célul.
 • Flytevi – Kék Városi Közösségi Kert (Svédország) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória második helyezettje. A javaslat célja a közösségek támogatása fenntartható élelmiszer- és vízellátási megoldásokkal.
 • SET Közösségi Kertek „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória holland győztese a különféle szociokulturális háttérrel rendelkező generációk összekapcsolására fókuszál egy városi permakultúrás közösségi kert és központ segítségével.
 • Betonból kultúra (Bulgária)„Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória második helyezettje. Megérdemelte, mert Szófia egyik külvárosában található irodakomplexumot alakított át aktív közösségi térré.
 • Tetőkert (Spanyolország)„A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória első helyezettje.Céljaa fogyatékkal élők társadalmi befogadásának a kertészet segítségével történő előmozdítása.
 • Yes We Camp (Franciaország)„A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória második helyezettje; közösségi kezdeményezések előmozdítására fókuszál különböző terek kihasználásával.
 • A Kampusz fenntartható átalakítása (Luxemburg)„A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória győztese. Újrahasznosított anyagok segítségével újítottak fel épületeket a környezeti hatások minimalizálása végett.
 • Re-Sourcing Commons (Ausztria) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória második helyezettje.Központi célja a fenntarthatóság előmozdítása újrahasznosított anyagok felhasználásával és közösségi együttműködéssel egy közparkban.

Az ígéretes koncepciókért járó „Új Európai Bauhaus Feltörekvő Csillagai” díj első és második helyezettjei:

 • a Regeneratív Mezőgazdasági Központ (Spanyolország) lett a közönségszavazás győztese. A biodiverzitást segítő fenntartható, környezetbarát gazdálkodási gyakorlatokat ösztönzi.
 • A társas kapcsolatok ápolása (Németország) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória első helyezettje. Kutatási központ kialakítását javasolja egy kukoricaföldön, ami az építészek és a gazdálkodók életközeli tervezői gondolkodását segíti.
 • Hydroscape Lisbon (Portugália) az „Újrakapcsolódás a természettel” kategória második helyezettje. Célja a víz éghajlattal szembeni ellenállásban és a városi közösségi terekben betöltött szerepének feltárása.
 • Együttműködés a közösségekért (Magyarország)„Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória győztese, célja a megfizethető lakhatás és a befogadás előmozdítása körforgásos felújítás és fenntartható gyakorlatok segítségével.
 • Co-llection (Görögország) „Az összetartozás érzésének visszanyerése” kategória második helyezettje, célja a vidék újragondolása a művészet és a közösségi együttműködés révén.
 • Community reBuilding (Ukrajna)„A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória első helyezettje, célja Ukrajna közösségeinek megerősítése közösségépítő központok kialakításával vagy felújításával.
 • Teufelsberg Transformation Lab (Németország)„A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése” kategória második helyezettje. Az elismerést az együttműködésen alapuló szakpolitikai innováció úttörő tevékenységéért nyerte el.
 • Urban_MYCOskin (Portugália) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában”kategória győztese, célja a hulladék környezetbarát anyaggá történő alakítása.
 • Az állomás (Belgium) „A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában” kategória második helyezettje. Önellátó, megújuló energiával működő munkaállomást javasol a szezonális betakarítási munkák átalakítására.  

Az „Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért járó különleges elismerés” díj győztese és második helyezettje:

 • Nad Dzherelom Lviv Város Önkormányzatának terve lett a győztes, amely egy elhagyott természeti terület társadalmi integrációt szolgáló, ugyanakkor az ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget megőrző helyreállításáért kapta az elismerést.
 • Leo States a második helyezett; célja ideiglenes szállás kialakítása az Ukrajnában lakóhelyük elhagyására kényszerült emberek számára.

A 20 díjazott tervet, elgondolást az Új Európai Bauhaus elveit megtestesítő 49 döntős közül választották ki. A pályázók 30 000 euróig terjedő pénzjutalomban részesülnek, emellett kommunikációs csomagot kapnak, ami segíti elgondolásai továbbfejlesztését, illetve hasonlók megvalósítását Európában. További információ: ÚEB Díj, Új Európai Bauhaus, Cohesion Open Data Platform, Kohesio, @ElisaFerreiraEC, @EUinmyRegion.