Vitázik a világ ifjúsága: Balázs Fanni (Sopron) a magyarországi döntő győztese

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott arról, hogy „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?” A kiemelkedően rangos kezdeményezés erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget.​

A vitában nemcsak a kiemelkedő ténytudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket. Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani az álláspontokat.

Retorikai képességeiről végül Balázs Fanni, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ő és a második helyezett Hutter Ottó, a budapesti Tamási Áron Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot szeptember 20-án a pozsonyi nemzetközi döntőben.

Tizenkét közép- és kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2500 tanulója vesz részt a „Vitázik a világ ifjúsága” vitavetélkedőn. Hazánkban 2010 óta rendezik meg a vetélkedőt, a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Itthon a Hanns-Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága támogatja.

A helyezettek:

1. Balázs Fanni Berzsenyi Dániel Gimnázium, Sopron

2. Hutter Ottó Tamási Áron Gimnázium, Budapest

3. Kovács Domokos Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár

4. Faller Júlia Janka Osztrák Iskola, Budapest