Mire van Magyarországon pénz?

(Selmeci János jegyzete) Pénz, ugye, híresen nincs oktatásra, egészségügyre, vagy a hajléktalanság felszámolására, szóval arra, hogy sokáig egészségben, jólétben vagy legalább méltó körülmények között éljünk.

Pénz ezzel szemben mindig van propagandára, politikai és gazdasági elit fenntartására, az adófizetők pedig egy évtizede arra költik forrásaik jelentős részét, hogy továbbra is Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Nem állítom, hogy a Fidesz nevű gazdasági és politikai vállalkozás haszonélvezőinek nincs egyéb céljuk az országgal annak irányításán kívül, de az bizonyos, hogy rohadt sok pénzt költünk el kizárólag erre. Lásd „nemzeti konzultáció”, lásd Mészáros Lőrinc, B. Gyula, stb., van erre egy egész minisztérium.

Természetesen ellenzéki propagandára, tanácsadókra, meg kamu közvélemény-kutatásokra is mindig akad pénz, előbb fog megszűnni a kerületi gyerekek úszásoktatása, mint a kedvenc kommunikációs tanácsadó szerződése.

A külföldi alapítványi pénzekből is mintha több jutna a tucatnyi érdeklődőt vonzó, az érintettek részvétele nélkül zajló konferenciákra, mint mondjuk ennivalóra a szegényeknek, de legyünk persze korrektek; néha jut pénz hasznos dolgokra is.

Az igazán fontos dolgok nagy részét, a magánorvost, a különórát, a független média fenntartását (ezúton is köszönjük) azt mi fizetjük, a saját, egyre üresebb zsebünkből.

Eközben máshol még a semmiből is pénz terem; a kampányban például csak a Megafonnak becézett Fidesz-szócsőben egy kezdő pedagógus 500 évnyi fizetését hirdette el Facebookon, amitől tényleg csak rosszabb hely lett az ország, de a kétharmados vereségek halmozásában jeleskedő ellenzék életben tartására (nem, nem a győzelmére, abban őszintén egyetlen amerikai, úgynevezett mikro-adományozó sem hihetett) is érkezett „valahonnan” majdnem 2000 millió forintnyi dollár, ami egyrészt rendkívül kellemetlen, másrészt ezt a pénzt is lehetett volna értelmesebb dolgokra költeni, kedves mikro-adományozók.

Szóval nem igaz, hogy nincs pénz. Van pénz, lenne pénz, de megengedjük nekik, hogy elköltsék a semmire.

Még most is, pedig most aztán tényleg lenne helye minden dollárnak meg forintnak.