Modernizációs Alap: 2400 millió euró a zöld átállás felgyorsítására

Mától 2400 millió euró áll hét tagállam – köztük Magyarország – rendelkezésére az európai modernizációs alap forrásaiból. A támogatás abban hivatott segíteni a kedvezményezett országokat, hogy korszerűsítsék energia-rendszereiket, csökkentsék az energetikai és a közlekedési ágazat, valamint az ipar üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és teljesítsék 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljaikat.

Hazánkban 74,3 millió euró értékben valósulnak majd meg beruházások. Magyarországon kívül Románia (1 391 600 millió EUR), Csehország (520 millió EUR), Lengyelország (244,2 millió EUR), Litvánia (85 millió EUR), Szlovákia (49,5 millió EUR) és Horvátország (40 millió EUR) részesül még a forrásokból.

A modernizációs alap 45 beruházási javaslatot támogat az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonyságának javítása és energiahálózatainak korszerűsítése, a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés előmozdítása, valamint a szénalapú energiatermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagokkal való felváltásában. Ezekkel a beruházásokkal lezárul a modernizációs alap harmadik beruházási ciklusa, miközben a kiadások jócskán megnövekedtek az előző beruházási ciklusokhoz képest.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében folytatott kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott modernizációs alap hatalmas összegeket mozgósít, amik segíthetik a kedvezményezett tagállamokat abban, hogy támogassák a REPowerEU tervvel és az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaggal összhangban megvalósuló beruházásokat.

Az alap működtetéséért a kedvezményezett tagállamok a felelősek, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal és az Európai Beruházási Bankkal. (Itt olvasható teljes közlemény.)