Monika, az osztrák államfő lakótársa

Nowakné az ablakban könyököl, karja kispárnán pihen. Az udvart pásztázza reggelenként, történt-e, változott-e valami is. Az udvar ugyanis, amire Nowakné kitekint, nem akármilyen udvar ám! A bécsi Hofburg (miként nálunk a budai vár) belső udvara. Ezen az udvaron áll az az emlékmű, amit I. Ferdinánd császár (1793-1875) állíttatott apja, II. Ferenc császár tiszteletére. Így kezdődik a bécsi Kurier című napilap mai számában megjelent helyszíni tudósítás. Szerzői: Julia Schrenk (szöveg) és Jürg Christandl (fotók).

Az 1940-ben született Nowakné immár 62 éve él a Hofburgban. És amikor Alexander Van der Bellent a héten másodszor is beiktatják az Osztrák Köztársaság régi-új köztársasági elnökének, akkor – úgymond – új/régi szomszédja lesz. Ő a hetedik szövetségi elnök, akivel Nowakné egy fedél alatt él: Van der Bellen előtt Adolf Schärf (1957-től 1965-ig szövetségi elnök), Franz Jonas (1965-től 1974-ig), Rudolf Kirchschläger (1974-től 1986-ig), Kurt Waldheim (1986-tól 1992-ig), Thomas Klestil (1992-től 2004-ig) és Heinz Fischer (2004-től 2016-ig) voltak társai a házban. Ez, persze, csak elméletben van ekként, mert köztudott, hogy a gyakorlatban egyetlen szövetségi elnök sem lakott még életvitelszerűen a Hofburgban hivatali ideje alatt

Azt azonban aligha, hogy a Hofburgban valójában elég sok lakás van – és egészen köznapi emberek laknak bennük. A kastélyegyüttes igazgatóságának tájékoztatása szerint jelenleg 50-en élnek a Hofburg 32–176 négyzetméteres 45 lakásában. A lakbéreket a szokásos ingatlanár-index alapján határozzák meg, ennek megfelelően módosulnak is.

Aki azt hiszi, hogy ezeket az otthonokat stukkós mennyezetek és pompásan tapétázott ajtók ékesítik, az valószínűleg csalódnék, ha megtekintené őket. A Hofburgban épp oly normálisan lehet élni, mint bárhol. Van ám ott kuka- és kerékpártároló helyiség is. És mint a legtöbb társasházban, a Hofburgban sem célszerű, ha a bérlők a folyosón hagyják a dolgaikat a szomszéd bosszúságára.
Nowakné a birodalmi kancellária szárnyban kialakított háromszobás, alig 100 négyzetméteres lakásban él a Hofburg 3. emeletén. Ez a harmadik otthona a bécsi várban, az osztrák uralkodók sok évszázados rezidenciájában. 1960 karácsonyán költöztek ide az azóta elhunyt férjével. Akkoriban várták első gyermeküket. A Lipót-szárnynak ez a lakása a cukrászok lépcsején volt megközelíthető, ott, ahol a köztársasági elnök rezidenciája is található. Csigalépcső, egy híján 120 lépcsőfok föl, ugyanannyi lefelé – emlékezik Monika Nowak. Fiatalok voltunk…

Akkoriban még működött a Holfburgban az úgynevezett „Hofpartie”, a gondnokság által foglalkoztatott kézművescsoport: ácsok, kőművesek, villanyszerelők… Nowakné férje, a Hofburg akkori építésvezetője 1948-tól ugyancsak a Hofpartie tagja volt. Csaknem valamennyien bent éltek a Burgban, szolgálati lakásban. Aztán kikoptak, közülük ma már csak Monika Nowak az egyetlen lakó, pontosabban van még egy másik, nála is idősebb asszony.


A Hofburgban élni-lakni korántsem mindennapi. Már a lakcím sem az, miként Nowakné esetében: „Hofburg, Birodalmi Kancellária-szárny, 3. emelet”… Bizonyára csodálkozva néznek rá azok, akik a lakcíme után érdeklődnek…Nowakné lakáscsengőjének a megtalálása sem egyszerű a kaputelefon-táblán. Ráadásul a látogatónak előbb át kell tülekednie a Hofburg látogatóin, a turisták népes csoportjain. A kaputelefon a Sisi Múzeum bejáratánál található. Aztán, ha sikerül elérni a liftet, akkor már egyszerűbb följutni a keresett emeletre, és belépni a keresett ajtón – a kóddal. Nowakné megszokta az évtizedek alatt az otthona előtti nyüzsgést… …és megszokta az állami vendégek látogatása alkalmával az óvintézkedéseket is. Csak egyszer nem sikerült bejutniuk nyaralásukról hazatérvén az otthonukba. Akkor, amikor Kennedy és Hruscsov Bécsben tartott csúcstalálkozót. Akkor alaposan lezárták a Hofburgot. Még a taxis sem közelíthette meg a helyszínt, Nowakéknak gyalog kellett hazavinniük a csomagjaikat onnan, ahol a taxit leállították. Végül mégis csak becsukhatták maguk mögött a lakásajtót…

Az osztrák köztársasági elnök hivatala: a Lipót-szárny.

Nowakné elégedett Alexander Van der Bellen októberi újraválasztási sikerével; az elnököt e hét csütörtökén kezdi meg második mandátumi idejét. „Nagyon kedvelem az elnök urat.” Különösen azóta, hogy levelet váltott a köztársasági elnök irodájával. Zavarta ugyanis az onnan sugárzó éles fény, és kérte, hogy tegyenek vele valamit. A levelet így írta alá: „Üdvözlettel: Monika Nowak, lakótárs”.